Pojištění kybernetických rizik

Vzhledem k situaci vyvolané koronavirem COVID-19 a nouzovému stavu se řada činností lidí i firem přesunula do online prostředí. Tato změna výrazně zvýšila počet útoků na počítače a data uživatelů.
Divinova

Veronika Divinová

15. 6. 2020
coding-1841550-1920

V lednu jsme vás v našem článku informovali o možnostech a výhodách pojištění tzv. kybernetických (= digitálních) rizik.

 

Vzhledem k situaci vyvolané koronavirem COVID-19 a nouzovému stavu se řada činností lidí i firem přesunula do online prostředí. Tato změna výrazně zvýšila počet útoků na počítače a data uživatelů.

Podle průzkumu společnosti ESET bylo v květnu celých 43 % útoků zaměřených na uživatelská hesla, a to prostřednictvím tzv. trojských koní.

Tento trojský kůň se šířil prostřednictvím podvodných emailů, které na první pohled vypadaly jako běžné e-maily například od internetových obchodů, kde lidé nakupovali. Tyto e-maily obsahovaly přílohy se škodlivou aplikací, která se ale tvářila například jako pokyny k úhradě. Jakmile uživatel přílohu otevřel, nainstaloval se mu do počítače malware.

Druhou nejčastější hrozbou byl trojský kůň FormBook. Ten opět cílil na přihlašovací údaje uživatelů. Zákeřný trojský kůň má navíc funkci zaznamenávání stisknutých kláves. Zapamatované informace pak odesílá na předem zadané adresy útočníků.

 

Podle průzkumů se útokům nevyhnula ani pracovní e-mailová komunikace. Útoky tvořily dle informací ESETu zhruba 3 %, přesto je ale nelze podceňovat.

 

Zdroj: ESET

Pokud chcete ochránit vaši firmu před negativními dopady kybernetických útoků, neváhejte se na nás obrátit.


Optimálním nastavením pojištění kybernetických rizik nelze těmto útokům předejít, avšak je možné eliminovat finanční ztráty způsobené například přerušením provozu.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O PORADENSTVÍ V OBLASTI POJIŠTĚNÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru