Zrušení daně z nabytí: další vývoj

Jaký je další vývoj zrušení z nabytí? Navzdory očekávání není proces schvalování ještě u konce.
Divinova

Veronika Divinová

18. 8. 2020
nabyti

Navzdory očekávání není proces schvalování ještě u konce

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí zatím stále čeká na svoje finální schválení. Návrh na zrušení této daně Senát navzdory očekávání vrátil dne 12. srpna 2020 Poslanecké sněmovně k dopracování. Sněmovna bude o pozměňovacím návrhu hlasovat na příští schůzi, tj. v září letošního roku. Důvodem vrácení jsou nicméně pouze legislativně-technické změny. Dá se tedy očekávat, že na příští schůzi Poslanecké sněmovny bude již finální verze schválena.

 

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí bude platit se zpětným účinkem pro nemovitosti, jejichž prodej byl zapsán do katastru nemovitostí od 1. prosince 2019. Spolu s očekávaným zrušením této daňové povinnosti přichází další dvě změny týkající se nemovitostí ve vazbě na daň z příjmů. Jak jsme vás již informovali dříve, obě tyto změny jsou naopak v neprospěch poplatníka.

 

Jednou z těchto změn je prodloužení časového testu pro osvobození příjmu z prodeje nemovitostí, ve kterých poplatník či jeho blízcí bezprostředně před prodejem nebydlí, ze současných 5 na 10 let. Prodloužení časového testu se bude týkat nemovitostí pořízených od 1. ledna 2021.

 

Druhá změna se týká odčitatelné položky od základu daně z příjmů fyzických osob v podobě úroků z úvěrů na bydlení. V současné době je roční limit pro tuto odčitatelnou položku stanoven na 300 tis. Kč. Tento limit bude pro úvěry uzavřené od 1. ledna 2022 snížen na 150 tis. Kč za rok. Na úvěry na bytové potřeby uzavřené před tímto datem však bude limit odpočtu ze základu daně ve výši 300 tis. Kč zachován. Právě tato část návrhu byla důvodem vrácení pozměňovacího návrhu zpět do Poslanecké sněmovny, protože obsahovala chyby, které by v konečném důsledku možnost odpočtu úroků znemožnily.

 

Aktuálně tedy daň z nabytí nemovitých věcí zůstává v platnosti, nicméně tzv. III. liberační balíček promíjí sankce spojené s případným pozdějším podáním a zaplacením této daně až do konce roku 2020, čímž prodlužuje generální pardon původně vyhlášený jen do 31. srpna 2020. Stále tedy není nutné podávat přiznání či platit daň z nabytí u nemovitostí pořízených od 1. prosinci 2019 dále i přesto, že další návrh bude projednáván Poslaneckou sněmovnou až v září.

Máte zájem o naše sužby nebo se chcete na něco zeptat? Zaujal vás tento článek? Napište nám.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DAŇOVÉ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru