TISKOVÁ ZPRÁVA: Kvalitní prostředí pro rozvoj těch nejmenších – takový je záměr rekonstrukce školky v Proboštově

Obec Proboštov se v posledních 5 letech pustila do rekonstrukce mateřské školy Pastelka – prostředí, ve kterém tráví podstatnou část dne ti nejmenší občané nejen samotné obce, ale i obcí přilehlých. Kromě samotné rekonstrukce mateřské školy, byla v loňském roce zahájena rekonstrukce rozsáhlého okolního pozemku s cílem vybudovat přírodní zahradu a vést děti k enviromentální výchově v přirozeném prostředí.
Divinova

Veronika Divinová

10. 8. 2020
colorful-4043709-1920

Letos se MŠ pustila do rekonstrukce umýváren, na jejichž opravu získala podporu ve výši přes 3,7 mil. Kč. Na tento záměr čerpala obec podporu z národního dotačního programu Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství v působnosti obcí. Jako partnera pro úspěšné získání dotace obec zvolila poradenskou společnost GRANTEX ADVISORY GROUP, která již pomohla obci získat prostředky na předešlé projekty.

 

Obec Proboštov leží ve Ústeckém kraji v těsném sousedství Teplic. Žije zde přibližně 2700 obyvatel, přičemž mateřskou školu navštěvuje 99 dětí nejen ze samotné obce, ale i obcí přilehlých. Trend migrace mladých rodin z měst do menších obcí je patrný již několik let, čímž dochází k velkému tlaku na zajištění perfektní občanské vybavenosti i v menších obcích, jakou je Proboštov.  Umývárny MŠ Pastelka byly velmi zastaralé. Komplikovaná údržba, vysoká spotřeba čistících prostředků, a dokonce výtky krajské hygienické stanice Ústeckého kraje patří k hlavnímu výčtu problémů, se kterými se vedení mateřské školy musí potýkat. 

 

Umývárny jsou řešeny z doby výstavby mateřské školy na přelomu 80. a 90. let. Potrubí, zařizovací předměty, umyvadla a další vybavení je původní a již v dožívacím stadiu. Komplikovaná údržba stávajícího stavu umýváren byla i přes veškeré snahy personálu předmětem výtky Krajské hygienické stanice (rezavějící mřížky u sprch, poškozené omyvatelné stěny, na podlaze místy pouze betonová mazanina). Kompletní rekonstrukce umýváren MŠ Pastelka byla absolutně nezbytná. Obec na tento projekt obdržela finanční obnos ve výši 3 718 339 Kč z celkových 4, 1 mil. Kč.

„Nové řešení se snaží být hravé, barevně zajímavé a funkční. Umývárny v mateřské škole slouží mimo zajištění základních hygienických potřeb k budování správných návyků v souvislosti s mytím rukou a čištěním zubů po jídle. Děti se učí, že mytí rukou vodou a mýdlem a jejich správné osušení je jednoduchým a účinným prostředkem, který zabraňuje šíření nemocí“ komentuje projekt Jana Čermáková, starostka obce Proboštov.

„Stav umýváren byl naprosto katastrofální.  I přes veškerou snahu personálu nebylo možné komplexně vyčistit některé prostory. Díky komplexní rekonstrukci včetně vybavení a drobným úpravám dispozice, dojde také ke snížení množství použitých čistících prostředků v plastových obalech, a tím zlepšení dopadů na životní prostředí.“

Bez dotační podpory by projekt, vzhledem ke svému finančnímu objemu, znamenal pro obec Proboštov extrémní finanční zátěž a omezení dalších investičních akcí.

 

Díky 90% podpoře Ministerstva financí může MŠ Pastelka začít stavební práce již koncem letních prázdnin. Komplexní rekonstrukce 4 umýváren zahrnuje úpravy prostorů, nové rozvody vody a kanalizace, výměnu stávajících obkladů a dlažby, zhotovení moderních podhledů a výměnu elektroinstalace,  úpravu vytápění a nové moderní zařízení. Veškeré vybavení MŠ pořizuje s ohledem na potřeby dětí. Funkčnost, bezpečnost, kvalita, hravý design a příjemné pastelové barvy byly při výběru rozhodující.

 

„Očekáváme, že počet dětí v naší obci bude růst, proto pro ně chceme vybudovat prostředí, ve kterém se cítí dobře,“ říká starostka obce.

Doplňující informace k projektu:

Realizátor projektu: Obec Proboštov

Celkový rozpočet projektu: 4,1 mil. Kč s DPH

Z toho dotace: 3,7 mil. Kč s DPH

Společnost GRANTEX dotace s.r.o., která žádost zpracovávala, je leader mezi českými poradenskými firmami zaměřenými na evropské a národní dotace i veřejnou podporu. Dotacemi se zabývá od roku 2012 a poskytuje komplexní servis od analýzy projektových záměrů přes přípravu žádostí, administraci projektů v době realizace až po jejich monitoring v době udržitelnosti.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru