Fotovoltaika a její rostoucí role v dnešním světě energie

Hledáte řešení energeticky úsporných opatření? Přečtěte si náš článek, kde se dozvíte o fotovoltaice, která nabízí odpovědi k této problematice.
Divinova

Veronika Divinová

7. 4. 2022
Fotovoltaika-a-jeji-rostouci-role-v-dnesnim-svete-energie

Levné energie úsporných opatření už nikdo nesežene a člověk tak musí přistoupit na nové metody, jak se s tímto problémem vypořádat.

 

V tomto článku Vám představíme řešení v podobě fotovoltaiky, kde se dozvíte o její důležitosti. Dále Vám ukážeme příklady podpořenou dotací z Národního plánu obnovy, a roli, kterou by naše firma hrála v tomto procesu.

Má smysl si fotovoltaiku pořídit?

Žijeme v době končících levných energií a proto není divu, že se na nás spousta klientů obrací s požadavkem na řešení energeticky úsporných opatření. Takových opatření je celá škála a já bych se zde nyní rád zaměřil na fotovoltaiku (FVE). Snad každý již zaznamenal více či méně informací týkající se FVE. V západní Evropě poměrně rozšířená záležitost, která si při rostoucích cenách energií dynamicky hledá místo také u českých firem a domácností. Pomyslným jazýčkem na vahách při rozhodování zdali si FVE pořídit, může být mimo tradičních důvodů jako je úspora nákladů, ekologičnost či společenská zodpovědnost, také možnost získání dotace.

 

V nejbližších letech lze i vzhledem k současné situaci na energetických trzích předpokládat růst cen těchto komodit a zároveň s tímto by ruku v ruce měly jít opatření evropských a národních orgánů v podobě dotačních výzev na obnovitelné zdroje energií (OZE). V tomto roce a v letech následujících se očekávají výzvy na projekty střešních a pozemních FVE z různých dotačních titulů.

 

Výše dotace se zde může lišit dle žadatele o dotaci – fyzická osoba, obchodní společnost, nezisková organizace a jiné.

Jak fotovoltaika funguje?

Nyní bych zde uvedl modelový příklad, na kterém si ukážeme základní propočty týkající realizace střešní FVE při využití dotace z Národního plánu obnovy (NPO). Jedná se o značně zjednodušený model, nicméně pro ilustrativní účely by nám měl stačit.

Vyplývá z něj, že investice do FVE u obou variant má relativně rychlou návratnost a následně generuje další úspory či zisk. Model nepočítá s akumulací, jelikož aktuálně energetičtí distributoři nabízejí výkup energetických přebytků z FVE za téměř tržní ceny. Akumulace však může být zajímavým řešením v oblastech, kde například dochází k výpadkům elektrické energie a akumulace tak může sloužit jako záložní zdroj. 

Jaké služby Vám můžeme nabídnout?

Ve spolupráci s dodavateli fotovoltaických řešení, jsme schopni navrhnout optimální řešení pro potřeby a záměry klienta v relativně krátkém čase, což dnes není vzhledem k vytíženosti firem v oblasti FVE obvyklé. Mnoho firem dokonce vyhlásilo stop stav na příjem nových objednávek. Ve spolupráci s dodavateli jsme také připraveni poskytnout klientovi kompletní servis při vyřizování potřebných podkladů pro vyřízení dotační žádosti a následný after-care při realizaci projektů. Nechte Vaše starosti ohledně FVE na nás a my Vám pomůžeme najít optimální řešení a získat co nejvyšší dotaci na Váš projekt. Vždy Vám rádi poradíme a pomůžeme s Vaším projektem. 

Modelový příklad řešení střešní FVE s využitím dotací z NPO:

Chcete mít jistotu, že podáte úspěšný projekt? Ozvěte se vám, rádi vám se získáním dotace pomůžeme.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

Neseme odpovědnost spolu s vámi

Za naše služby nám náleží odměna až po úspěšném získání vaší dotace. Realizujeme proto pouze takové projekty, které mají vysokou šanci na úspěch. Nemarníme zbytečně váš čas a neslibujeme vám nemožné. Naprostá otevřenost je klíčovým pilířem naší spolupráce.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru