Firmy si mohou zafixovat cenu el. energie až na 20 let, víme jak na to…

Jak snížit náklady za elektrickou energii? Více v našem článku.
Divinova

Veronika Divinová

27. 10. 2021
Firmy si mohou zafixovat cenu el. energie až na 20 let, víme jak na to_1 (1)

Nadpis našeho dnešního příspěvku by se na první pohled mohl tvářit jako laciný „clickbait“ titulek, nicméně po přečtení celého textu zjistíte, že nakonec není tak daleko od reality. Dnes lze téměř na denní bázi číst nové zprávy o tom, jak raketovým způsobem rostou ceny elektřiny, jaké to bude mít dopady na domácnosti, podnikatele a další uživatele. No a je jasné, že sledování vývoje cen elektřiny na burze (ke dni 25. 10. 2021 se obchodovala za cenu 125,7 EUR za 1 MWh) v tomto ohledu člověka zrovna klidným nenechává.

 

Současně se zdá, že v kontextu „zelené dohody“, cen emisních povolenek a energetického mixu České republiky se na lepší časy zrovna neblýská. Výhodu tak nejspíš budou mít ti, kteří nebudou očekávat, jakou strategii se na mezinárodní úrovni podaří nebo nepodaří dojednat, ale vezmou svůj osud do vlastních rukou.

Velmi účinným řešením v této situaci pak může být fotovoltaická elektrárna (FVE), víte proč?

Na investici do FVE se většina investorů dívá především v kontextu generovaných úspor a doby návratnosti. V době vysoce nestabilních cen elektřiny se však otevírá zcela nový úhel pohledu. Uvědomme si, že provoz vlastní FVE až na nezbytnou údržbu v podstatě nic nestojí, lze se potom na investici dívat jednoduše jako na cenu elektřiny, kterou mi FVE vyrobí za dobu své životnosti.

 

Zajímá vás, jak taková ekonomická bilance vypadá?

Pojďme si věc podrobněji rozebrat na příkladu konkrétního provozu jednoho z našich klientů, který už druhým rokem spokojeně provozuje svou vlastní FVE na provozu chladírny uzenářských výrobků.

STAV PŘED

  • Celková roční spotřeba elektřiny: 1 088 MWh
  • cena nakupované elektřiny: 1 640 Kč/MWh
  • roční náklady na elektřinu: 1,784 mil. Kč.

STAV PO

  • Pro optimální využitelnost produkované energie byla nainstalována FVE o výkonu 200 kWp;
  • pořizovací hodnota elektrárny činí 2 936 tis. Kč;
  • FVE v průměru vyrobí cca. 222 MWh elektrické energie za rok;
  • díky optimální křivce spotřeby na chladírně provoz spotřebuje cca. 90% vyrobené elektřiny, tedy cca 201 MWh za rok;
  • do sítě distributora tak přeteče přibližně 21 MWh (výkupní cena činí přibližně 900 Kč).

CELKOVÁ BILANCE

348 500 Kč – tolik činí celkový roční přínos FVE vyjádřený v cenách před realizací investice.

 

20 let – to je dnes již standartní doba životnosti garantovaná výrobci fotovoltaických panelů (i po této době však výrobci běžně uvádějí cca 85 % původní výkonnosti).

 

146 800 Kč – cena pořízení elektrárny přepočtená na 1 rok životnosti elektrárny.

 

637 Kč – cena za 1 MWh elektřiny vyrobenou FVE elektrárnou (při zohlednění životnosti, pořizovací ceny a počátečních výkupních cen elektřiny, ovšem bez faktoru času).

 

1 193 Kč – cena za 1 MWh elektřiny vyrobenou FVE elektrárnou přepočtená při zohlednění faktoru času a průměrné inflace cca 3 %.

 

Z výše uvedeného je zřejmé, že pokud budeme uvažovat inflaci v hodnotě 3 % průměrně, vychází přepočet na 1 vyrobenou a spotřebovanou MWh necelých 1 200 Kč. Celkem zodpovědně tak můžeme zjednodušit, že si klient investicí do FVE na této hodnotě v podstatě zafixoval cenu energie spotřebovávané jeho chladírnou na minimálně 20 let dopředu.

A TEĎ JEŠTĚ TA NEJLEPŠÍ ZPRÁVA NA ZÁVĚR

Díky dotační podpoře lze totiž na investici do pořízení FVE aktuálně získat až 35% dotaci, což se i našemu klientovi díky spolupráci s námi podařilo. Jeho počáteční investice se tak snížila o 1, 028 mil. Kč.

 

Ve výsledné bilanci tak klientovi 1 MWh elektřiny spotřebovaná chladírnou na následujících 20 let vyjde na 731 Kč. Krom toho navíc získal vlastní zdroj elektřiny, který jako vedlejší efekt znamená i větší nezávislost pro případné výpadky energie.

Trápí i vás obavy z toho, kam se ceny elektřiny do budoucna vyšplhají? Tak na nic nečekejte a využijte i vy svou šanci se proti budoucím změnám zajistit. Rádi vám poradíme, jak postupovat právě ve vašem konkrétním případě.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru