Změny ve zjišťování skutečného majitele

Od tohoto června musíte počítat se zásadní změnou zákona o zadávání veřejných zakázek, která se dotkne každého, kdo by chtěl působit jako dodavatel veřejné zakázky. Více se dozvíte v našem článku.
Divinova

Veronika Divinová

10. 6. 2021
leon-seibert-9i5eqbarv-k-unsplash

Novela zákona říká, že od 1. června nemůže zakázku vyhrát, a tudíž ani uzavřít smlouvu se zadavatelem právnická osoba, která nebude mít zapsaného koncového vlastníka/beneficienta v evidenci skutečných majitelů. Paradoxem zůstává, že zahraniční dodavatelé sice mají doložit zápis ze zahraniční evidence skutečných majitelů, ale pokud není, tak sami dokládají skutečného vlastníka.Novela zákona říká, že od 1. června nemůže zakázku vyhrát, a tudíž ani uzavřít smlouvu se zadavatelem právnická osoba, která nebude mít zapsaného koncového vlastníka/beneficienta v evidenci skutečných majitelů. Paradoxem zůstává, že zahraniční dodavatelé sice mají doložit zápis ze zahraniční evidence skutečných majitelů, ale pokud není, tak sami dokládají skutečného vlastníka.

Tato novela souvisí se změnou tzv. AML zákona, což je u nás zákon proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Zde je souhrn nejdůležitějších bodů z novely:

 

  • Zadavatel zjišťuje u dodavatele, pokud se jedná o českou právnickou osobu, údaje o jeho skutečném majiteli podle zákona upravujícího evidenci skutečných majitelů z evidence skutečných majitelů podle téhož zákona (dále jen „evidence skutečných majitelů“) a tyto údaje zadavatel uvede v dokumentaci o zadávacím řízení.
  • Jestliže je dodavatel českou právnickou osobou, která má skutečného majitele a zároveň nebylo možné zjistit údaje o jeho skutečném majiteli z evidence skutečných majitelů, bude zadavatelem vyloučen z výběrového řízení.
  • Zadavatel má možnost závazek ze smlouvy na veřejnou zakázku vypovědět nebo od ní odstoupit bez zbytečného odkladu, pokud zjistí, že o dodavateli byly v průběhu zadávacího řízení uvedeny v evidenci skutečných majitelů nepravdivé údaje, ale neplatí to, pokud si dodavatel nepravdivosti nebyl a nemohl být vědom, nebo pokud nepravdivost spočívala v chybě psaní či v jiné nepodstatné okolnosti.

Uvažujete-li o účasti na veřejné zakázce, doporučujeme mít v pořádku údaje v evidenci skutečných majitelů, aby nenastaly případné komplikace během plnění smlouvy či výběrového řízení.

Jestli si stále nevíte rady s evidencí skutečných majitelů a s novelou zákona o zadávání veřejných zakázek, obraťte se na nás a naše právní oddělení vám poskytne profesionální pomoc.
Kontaktujte nás

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru