Změny v dotačním projektu nemusí být strašákem

Pokud jste už někdy využili podpory z nějakého dotačního programu, pak už asi víte, že čerpání dotace je dlouhodobý projekt, ve kterém mohou nastat nenadálé změny. Zjistěte, jak takové změny správně řešit.
Divinova

Veronika Divinová

31. 1. 2022
Zmeny-v-dotacnim-projektu-nemusi-byt-strasakem

Bylo by jistě ideální, kdyby vše vycházelo vždy přesně tak, jak jsme si naplánovali. Realita je ovšem taková, že svět ideální není, a tak je občas potřeba čelit změnám a vypořádat se s nimi. Pokud jste už někdy využili podpory z nějakého dotačního programu, pak už asi víte, že čerpání dotace je běh na docela dlouhou trať. Je proto velmi pravděpodobné, že na této dlouhé trati budete čelit situaci, kdy budete muset ve vašem projektu řešit nějakou změnu.

Dotační projekty jsou však na změny celkem citlivé, proto byste jejich řešení měli věnovat dostatek pozornosti.

Pojďme si dnes společně rozebrat změny projektu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), který patří mezi nejvýznamnější zdroje dotační podpory pro podnikatele.

1. Informativní změny

Pokud ve svém projektu uděláte nějaký ten překlep či podobnou formální chybu, nebude to mít vliv na realizaci vašeho projektu či jeho hodnocení.

2. Schvalované změny

Tady už si dejte pozor minimálně na včasné oznámení změny poskytovateli dotace, neučinit tak a dělat tzv. mrtvého brouka se v tomto případě nevyplatí. Pokud poskytovatel dotace změnu schválí, tak si můžete oddychnout a čeká vás ještě maximálně monitorovací návštěva na místě realizace vašeho projektu.

3. Nepovolené změny

Dostáváme se k obávané kategorii změn, proto si na ně o něco více posvítíme. V konečném důsledku mohou totiž váš projekt řádně zkomplikovat či rovnou zastavit. Nepovolené změny jsou poskytovatelem dotace rovnou zamítnuty. Proto je lepší se jim vyhnout, takže pamatujte, že mezi příklady nepovolených změn patří:

 

  • Navýšit částku dotace během realizace projektu,
  • přechod práv a povinností v rámci Rozhodnutí o poskytnutí dotace z FO na PO,
  • změna CZ-NACE, můžete se snadno dostat do kategorie nepodporovaných činností.

A teď se konečně dostáváme k té slibované změně v rámci OP PIK, nyní totiž platí nová Regionální mapa podpory, proto je důležité se zaměřit na nepovolenou změnu místa realizace projektu. Pro změny místa realizace projektu, ať už před dokončením investice nebo po jejím dokončení, nyní platí:

 

  • Povoleny jsou změny místa realizace v rámci regionů se stejnou mírou podpory a z regionů s nižší mírou podpory do regionů s vyšší mírou podpory, ale v tom případě už nepočítejte s navýšením míry podpory.
  • Zakázané jsou změny místa realizace z regionů s vyšší mírou podpory do regionů s nižší mírou podpory.

Tápete s nečekanou změnou ve vašem projektu a nevíte, jak to vyřešit? Neváhejte se na nás obrátit, rádi vám poradíme a najdeme společné řešení.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

Neseme odpovědnost spolu s vámi

Za naše služby nám náleží odměna až po úspěšném získání vaší dotace. Realizujeme proto pouze takové projekty, které mají vysokou šanci na úspěch. Nemarníme zbytečně váš čas a neslibujeme vám nemožné. Naprostá otevřenost je klíčovým pilířem naší spolupráce.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru