Vyměňte starý stroj za nový s dotací až 65 %

V rámci výzvy Úspory energie můžete nyní vyměnit svůj stávající stroj za nový, na který získáte podporu ve výši až 65 %.
Divinova

Veronika Divinová

22. 11. 2022
IROP - předpokládaný termín spuštění dotací připadá na léto 2022_1

Základní podmínky výměny stroj za stroj

Dotaci využijete na výměnu stávajícího stroje za nový nebo stávající technologie za novou, a to v případě, že vám tato výměna uspoří min. 30 % nákladů na energie. Pokud dodržíte tuto základní podmínku, lze stejným způsobem podpořit výměna všech strojů či technologií v podniku. O dotaci lze žádat až do 30. listopadu 2023.

 

Podpora se vztahuje na nákup nového zařízení pouze v případě, že jej vyměníte za stávající zařízení. Původní stroj je nutné ekologicky zlikvidovat, a tak není možné jej např. prodat, nebo s ním jakkoliv jinak naložit. Podpora je určena podnikům všech velikostí na celém území České republiky, mimo hlavní město Prahu. Rozhodující není sídlo společnosti, ale místo realizace projektu.

V prvním kroku zjišťujeme, zda dotaci získáte

Abychom vypočítali úsporu nového zařízení, je nutné provést analýzu současného a budoucího stavu, která je obsahem energetického posudku. Právě tento posudek je nezbytným a zároveň rozhodujícím dokumentem žádosti o dotaci.

To, zda se potřebné úspory dosáhne, naši dotační specialisté dokáží do velké míry odhadnout ještě před zpracováním energetického posudku. Pokud se jedná o projekt, kde si nejsme splněním požadované úspory jisti, klientům nejprve doporučujeme provést energetickou analýzu. Ta není natolik obsáhlá jako energetický posudek, ale naopak přináší přehled konkrétních úsporných opatření, které se podniku nabízejí, a to včetně vypočítaných cen a úspor.

V prvním kroku zjišťujeme, zda výměnou strojů či technologií dosáhnete na min. úsporu energie 30 %. Při splnění veškerých podmínek víme, že vaše žádost o podporu bude schválena.

Výše dotace

Celková výše podpory závisí na velikosti podniku. Na nejvyšší dotaci dosáhnou malé podniky do 50 zaměstnanců, a to v rozmezí 55 % až 65 %. Střední podniky (50 – 249 zaměstnanců) získávají podporu ve výši 45 % až 55 % a velké podniky s počtem zaměstnanců vyšším než 250 mají nárok na podporu v rozmezí 35 % až 45 %. Konkrétní výše podpory poté závisí na regionu, kde se projekt realizuje.

Pořiďte si nové výkonnější zařízení

Častá otázka je, zda lze podporu využít na pořízení výkonnějšího stroje nebo technologie. Odpověď je ano. Pokud se však jedná o významné navýšení výkonnosti zařízení, je nutné od ceny nového zařízení odečíst rozdíl oproti stávajícímu výkonu. Teprve z této částky se následně vypočítává dotace.

 

S mírou dotace souvisí výpočet alternativní investice. Alternativní investice jsou hypotetické náklady (např. servisování nebo nákup náhradních dílů) na původní zařízení, aby fungovalo stejným způsobem jako to nové. Alternativní investice se vypočítá dle limitu, který ovlivňuje cena nového zařízení – do výše 12,5 mil. Kč se k výpočtu používá paušální sazba 10 %, při cenně vyšší je nutné tuto alternativní investici vypočítat speciálním vzorcem s konkrétními náklady.

Jaké další podmínky je nutné splnit?

Investice nesmí překročit 20% IRR, vnitřní výnosové procento, které je ukazatelem rentability projektu. Návratnost projektu by se měla ideálně pohybovat mezi 3 až 7 lety. Dále je nutné prokázat, že nové zařízení je úměrně drahé jeho výkonu. K tomu slouží následující limity: maximální výše celkových způsobilých výdajů pro výpočet dotace je 25 tis. Kč/GJ za rok, tj. 90 tis. Kč/MWh.

 

Podnik si v dotační žádosti volí konkrétní typ nového zařízení, nicméně pokud získá dotaci vyšší než 50 % je povinen realizovat výběrové zařízení dle zákona. Z výběrového řízení dle zákona nemusíte mít žádné obavy. V našem dotačním projektovém týmu najdete specialisty na výběrové řízení s dlouhými lety zkušeností, a tak se o váš projekt spolehlivě postaráme v každé jeho etapě.

Závěrem

Rádi byste snížili energetickou náročnost vašeho podniku, a posílili tak jeho stabilitu a konkurenceschopnost? Možná právě i vás oslovila možnost výměny vašeho stroje za nový úspornější, ale třeba i ekologičtější a výkonnější, na který vám naši specialisté pomohou získat dotaci.

 

Máte již konkrétní představu o vašem projektu? Napište nám níže do kontaktního formuláře a my vám řekneme, zda na váš projekt lze využít dotaci a jaké první kroky realizovat. Pokud však víte, že úsporná opatření realizovat chcete, ale nejste si jisti jejich konkrétní podobou, pomůžeme vám také. Již 10 let realizujeme pro naše klienty energeticko-úsporné projekty, na které lze čerpat dotace, a rádi pomůžeme vytvořit projekt i vám.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAční poradenství

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru