Válečná daň prošla 2. čtením v Poslanecké sněmovně

V úterý, 25. října 2022 prošla 2. čtením v Poslanecké sněmovně novela daňového balíčku a současně též novela zákona o daních z příjmů, obsahující úpravu v podobě daně z neočekávaných zisků, mediálně známou také jako tzv. válečná daň.

Michala Darebná

27. 10. 2022
Válečná daň prošla 2. čtením v Poslanecké sněmovně

Tato daň by měla být dočasně uvalena na vybrané společnosti z oblasti výroby a obchodu s energiemi, ropnými produkty, bankovnictví a těžby fosilních paliv a platit by měla po dobu 3 let, počínaje 1. ledna 2023.

 

Ve stávajícím znění novely zákona je daň stanovena jako 60% přirážka, vycházející ze základu daně, který se stanoví jako rozdíl mezi základem daně v daném roce a průměrem základů daně v letech 2018 – 2021 zvýšeným o 20 %. Tato daň bude také zálohována.

 

Ideou zavedení daně z neočekávaných zisků je potřeba státního rozpočtu získat dodatečné příjmy na vyplácení mimořádných výdajů souvisejících s energetickými a obdobnými dopady současné válečné situace na Ukrajině. Je to též reakce na opatření Evropské komise k zavedení tohoto způsobu zdanění pro jednotlivé členské státy.

K dalšímu posunu v legislativním procesu by mělo dojít počátkem listopadu.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Michala Darebná

Michala působí v daňovém týmu skupiny GRANTEX. Je registrovanou daňovou poradkyní a celý svůj profesní život zasvětila outsourcingu. Svou kariéru odstartovala na účetních pozicích jak pro lokální poradenské společnosti, tak i pro mezinárodní společnosti, např. Deloitte. Postupem času k účetní agendě přibírala i tu daňovou a po složení zkoušek daňového poradce se věnuje plně daňové agendě klientů. Díky svému hlubokému přesahu do účetnictví dokáže klientům nabídnout komplexní a praktická řešení.

MÁM ZÁJEM O DAŇOVÉ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru