TISKOVÁ ZPRÁVA: Obec Postřekov vybudovala 3 byty pro osoby v bytové nouzi

Obec Postřekov připravila v roce 2018 projekt přestavby původní prodejny průmyslového zboží a textilu na tři sociální bytové jednotky určené pro osoby v bytové nouzi. Tento projekt byl k 31. 8. 2021 dokončen. Pro financování záměru získala obec podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 3,9 milionu Kč.
Divinova

Veronika Divinová

13. 9. 2021
Obec Postřekov vybudovala 3 byty pro osoby v bytové nouzi_1 (1)

Obec Postřekov připravila v roce 2018 projekt přestavby původní prodejny průmyslového zboží a textilu na tři sociální bytové jednotky určené pro osoby v bytové nouzi. Tento projekt byl k 31. 8. 2021 dokončen. Pro financování záměru získala obec podporu z Integrovaného regionálního operačního programu za pomoci společnosti GRANTEX ADVISORY GROUP ve výši 3,9 milionu Kč.

 

Obec Postřekov leží v pohraniční části okresu Domažlice v podhůří Českého lesa, v nadmořské výšce 470 metrů nad mořem. Je jednou z největších a nejlidnatějších chodských obcí. Název pochází zřejmě od postřehování – pozorování, které Chodové prováděli ze strážnic na Haltravě. V současné době žije v obci 1 114 obyvatel. Obec je známá výrobou látek z přírodních materiálů tzv. Kanafas a tradičním paličkovaným krajkářstvím. Na bohaté folklorní tradice navazuje Národopisný soubor Postřekov, který rozdává radost z písní a tance více než 80 let.

Projekt, zakončený o prázdninách v létě roku 2021, podpořil dostupné nájemní sociální bydlení, které umožní sociálně vyloučeným osobám a osobám ohroženým sociálním vyloučením vstup do nájemního bydlení v České republice.

 

Díky stavební úpravě stávajícího objektu vzniklo místo pro ubytování až jedenácti osob v bytové nouzi, které jsou ohroženy sociálním vyloučením či již sociálně vyloučené jsou, a to celkem ve 3 bytových jednotkách (dvě o dispozici 3+kk a jedna o dispozici 2+kk). Jelikož se objekt nachází v jádru obce, byl ideálním adeptem z hlediska možnosti sociální integrace a začlenění nájemníků z řad osob v bytové nouzi do chodu života obce Postřekov.

 

Pravděpodobně jedním z nejhorších způsobů řešení bytové krize jsou různé komerční či veřejné ubytovny. Osoby v bytové nouzi izolované na různých ubytovnách po několika měsících ztrácí kontakt s okolním světem a začnou se spoléhat pouze na služby daného zařízení. Vyžadují potom vyšší pozornost k sobě samotným a podléhají odklonu od reality. Sociální služba v zařízení jim obstará obživu, denní program apod., často tak ale dochází k nemožnosti resocializace klientů z důvodu nedostatku jejich vůle k prosazování dovedností a uplatňování na trhu práce. Aby k takovým situacím dlouhodobě nedocházelo, přijala Česká republika nový koncept sociální politiky, který se zaměřuje zejména na ubytování osob v bytové nouzi v tzv. sociálním bydlení.

 

Starosta obce Petr Andrle říká: „Z hlediska místního rozvoje spolu se zastupitelstvem v Postřekově neustále pracujeme na zvelebování naší obce, na vytváření infrastruktury a příjemného prostředí. Tento fakt dokládají i již zrealizované projekty spolufinancované Evropskou unií. Jak se žije lidem v obci nám není lhostejné.“

„Cílem sociálního bydlení je předcházet sociálnímu vyloučení a řešit finanční problémy spojené s nedostatkem bytového fondu obcí a problémy s předražením na realitním trhu. V současné době je možné obdobné projekty financovat z tzv. Státního fondu podpory investic, v dalších letech bude sociální bydlení opět tématem Integrovaného regionálního operačního programu 2021+,“ dodává Lucie Dušková, manažerka dotačních projektů, která připravila úspěšnou žádost o dotaci a projekt v době jeho realizace administrovala.

Doplňující informace k projektu:

  • Příjemce dotace: Obec Postřekov
  • Projekt Postřekov – změna užívání části objektu prodejny na tři sociální bytové jednotky je spolufinancován z Integrovaného regionálního operačního programu.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru