TISKOVÁ ZPRÁVA: Město Hrob nabízí obecní bydlení pro osoby v bytové nouzi

Díky rekonstrukci bytového domu ve městě Hrob vznikl nový prostor k bydlení pro osoby v bytové nouzi.
Divinova

Veronika Divinová

1. 12. 2021
Město Hrob nabízí obecní bydlení pro osoby v bytové nouzi_2 (1)

Město Hrob v roce 2018 úspěšně připravilo projekt na rekonstrukci bytového domu v ulici Duchcovská. Díky němu nyní vznikl nový prostor k bydlení pro osoby v bytové nouzi, přičemž bytovou nouzí je zde myšlena událost, ve které člověk nemá možnost užívat žádné obydlí, užívá nevhodné obydlí nebo je ohrožen jeho ztrátou. Díky rekonstrukci objektu vzniklo šest nových sociálních bytů umístěných přímo v centru města, mezi dvěma náměstími. Na tento záměr získalo město podporu z Integrovaného regionálního operačního programu.

Město Hrob s přibližně dvěma tisíci obyvateli leží na úpatí Krušných hor v okrese Teplice (10 km severozápadně od Teplic a asi 10 km od Duchcova). Součástí města jsou bývalé obce Mlýny, Verneřice a Křižanov. Z krajinářského hlediska působí dominantně nad městem hory Stropník, Bouřňák a Pramenáč, pod ním pak vodní plochy, jezera Otakar a Barbora.

 

V Hrobě v roce 2018 již bylo málo dostupné bydlení s regulovaným nájmem či jakkoliv jinak poníženým nájemným, které by si osoby v bytové nouzi mohly dovolit. Poptávka po něm se přitom neustále zvyšovala. Z tohoto důvodu začalo vedení města podnikat první kroky k vybudování sociálního bydlení pro občany v nepříznivé životní situaci. K tomuto záměru se výtečně hodil objekt ve vlastnictví města, který byl částečně využíván pro bydlení, ale byl již ve velmi špatném technickém stavu a pro další obývání bez rekonstrukce byl nevhodný.

 

Slovy místostarosty obce, pana Karla Hirsche: „Projekt byl připravován s tím, že bydlení hraje klíčovou úlohu nejen v psychickém zdraví člověka, ale i v posilování sociální soudržnosti. Naším cílem proto je nabídnout sociální bydlení těm, kteří ho doopravdy potřebují, a zároveň nabídnout pomoc sociální služby.“ „Připravený projekt by měl pomoci nejen lidem ohroženým sociálním vyloučením, kteří v současnosti často končí na předražených a nedůstojných ubytovnách, ale i všem, kterým hrozí z jakéhokoliv důvodu ztráta bydlení. Prioritou ze strany města v tuto chvíli je zajistit bydlení osobám v bytové nouzi, které se dostali do svízelné situace, z níž bez cizí pomoci již není cesty zpět,“ doplňuje Jiří Fürst, starosta města.

 

Bytový dům má tři nadzemní bytová podlaží, je částečně podsklepený a najdeme v něm i půdní prostor. Výsledkem projektu Hrob – Rekonstrukce bytového domu je vznik dvou malometrážních bytových jednotek v každém patře budovy, tedy dohromady šesti bytů. Rekonstrukce bytů vychází z původních dispozic objektu, jedná se o dispozice 1+1 (příp. 1+kk přízemí).

„Cílem sociálního bydlení je předcházet sociálnímu vyloučení a řešit finanční problémy spojené s nedostatkem bytového fondu obcí a problémy s předražením na realitním trhu. V současné době je možné obdobné projekty financovat z tzv. Státního fondu podpory investic, v dalších letech bude sociální bydlení opět tématem Integrovaného regionálního operačního programu 2021+,“ dodává Lucie Dušková, která připravila úspěšnou žádost o dotaci a projekt v době jeho realizace administrovala.

Doplňující informace k projektu:

Příjemce dotace: Město Hrob

Projekt Hrob – Rekonstrukce bytového domu je spolufinancován z Integrovaného regionálního operačního programu.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru