Sleva na sociálním pojištění pro zaměstnavatele

Od 1. února 2023 si mohou zaměstnavatelé, na základě novely zákona o sociálním pojištění , uplatnit slevu na odvodu ze sociálního pojištění, a to do výše 5 %. Toto opatření motivuje zaměstnavatele, aby měli větší zájem o vybrané skupiny osob, které mohou být často při ucházení se o danou pozici v nevýhodě.

Zdeňka Peterková

16. 12. 2022
Sleva na sociálním pojištění pro zaměstnavatele2

Aby mohl zaměstnavatel tuto slevu uplatňovat, je třeba splnit několik podmínek:

  • Zaměstnanec musí spadat do vybrané skupiny osob;
  • Musí mít zkrácený pracovní či služební úvazek v rozsahu 8 – 30 hodin týdně (pozor ovšem, pokud má u Vás zaměstnanec více pracovních poměrů);
  • Slevu může čerpat na daného zaměstnance pouze jeden zaměstnavatel;
  • Úhrn vyměřovacího základu zaměstnance nesmí překročit 1,5 násobek průměrné mzdy. Jiné je to ovšem v případě více pozic u jednoho zaměstnavatele;
  • Zaměstnavatel musí oznámit dostatečně dopředu záměr uplatňovat slevu na ČSSZ, a to nejdříve 1 měsíc přede dnem, od kterého budete uplatňovat slevu na pojistném. Ne však ale dříve, než podá Oznámení o nástupu do zaměstnání a zároveň nejpozději v den podání přehledů za uplatňovaný kalendářní měsíc.

U JAKÉHO ZAMĚSTNANCE SI TEDY MOHOU ZAMĚSTNAVATELÉ SLEVU UPLATNIT?

Přesná definice zaměstnanců je uvedena v § 7a odst. 1 zákona č. 216/2022 Sb.

Kdy Vám sleva nenáleží:

Může se stát, že již čerpáte slevu na osobu se zdravotním postižením a jste zaměstnavatel na chráněném trhu práce, případně uvádíte zaměstnance v měsíčním přehledu nákladů na náhrady mezd zaměstnanců pro uplatnění nároku na výplatu příspěvku v době částečné práce od Úřadu práce. Pokud alespoň jednu tuto skutečnost splňujete, pak na slevu nebudete mít nárok.

Praktické tipy

Pokud si budete chtít slevu uplatnit, je nutné informovat ČSSZ prostřednictvím nového formuláře:
Oznámení záměru uplatňovat slevu na pojistném za zaměstnance“

 

Novinkou bude možnost si také ověřit na svém ePortálu ČSSZ, jestli již před Vámi neohlásila jiná firma záměr uplatnit si slevu na tohoto zaměstnance. Najdete ji pod názvem:
„Evidence záměru uplatňovat slevu na pojistném za zaměstnance“

 

A poslední novinkou, kterou ČSSZ chystá, právě v návaznosti na novou legislativu, je nový formulář přehledu, který již bude nutné za měsíc únor 2023 předat ČSSZ. Zde si pak označíte, u které osoby budete ponižovat pojistné:
„Přehled o výši pojistného pro rok 2023“

Potřebujete pomoci se mzdami? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Zdeňka Peterková

Zdeňka je mzdovou účetní. Dlouhé roky také pracovala v bankovnictví, a to zejména jako hypoteční bankéř a následně jako bankéř pro korporátní firmy. Po 10 letech chtěla vyzkoušet život mimo banku, ale zároveň pracovat stále s čísly. Vstoupila proto do světa mzdového účetnictví. Tato práce ji nadchla a věnuje se ji dodnes.

MÁM ZÁJEM O ÚČETNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru