Rybníky a retenční nádrže, proč je budovat s dotační podporou?

Možná při procházce po své obci narážíte na neudržovanou vodní plochu a stále přemýšlíte, co s ní. Na vybudování, přebudování rybníku či retenční nádrže je možné získat podporu. Podívejte se jak.
Divinova

Veronika Divinová

10. 5. 2021
daniel-vogel-cgxlfv83pti-unsplash

Možná při procházce po své obci narážíte na neudržovanou vodní plochu a stále přemýšlíte, co s ní. Stále populárnějším řešením je její přeměna na krásný rybník nebo účelnou retenční nádrž. Samozřejmě lze postavit také vodní plochu zcela novou, jednak proto, že je téma zadržování vody v krajině stále aktuálním problémem, ale také proto, že zvýšíte atraktivitu své obce nejen pro její obyvatele. Navíc ohromnou výhodou je, že tyto projekty můžete spolufinancovat z dotací, pojďme se tedy na celou problematiku podívat podrobněji.

 

Proč bychom měli uvažovat o stavbě či modernizaci rybníků, tůní a retenčních nádrží?

  • V prvé řadě pomůžete životnímu prostředí a nám všem v boji se suchem, plus zvýšíte druhovou rozmanitost fauny a flóry
  • Nesmíme opomenout ani estetickou stránku, vodní plocha je krásným prvkem v krajině a láká obyvatele k rekreaci
  • Rybník či retenční nádrž může mít i důležitou funkci z hlediska protipovodňové ochrany
  • Mezi významné ekologické funkce těchto vodních ploch se počítá také dočišťování povrchových vod

 

Kdo bude vodní plochy využívat?

  • V prvé řadě budou vítaným místem pro odpočinek či různé aktivity nejen pro obyvatele vaší obce, ale i pro turisty, které mohou do obce přilákat
  • Sportovci si zábavu u rybníka najdou téměř v každém ročním období, v létě mohou plavat, v zimě bruslit a otužilce láká voda celoročně
  • Můžete se také rozhodnout pro extenzivní chov ryb

Jak postupovat, pokud se rozhodnu pro rybník či retenční nádrž ve své obci?

  1. Pokud jste se již rozhodli pro realizaci projektu, je důležité ho důkladně připravit tak, aby projektová dokumentace vyhovovala pravidlům daného dotačního programu.
  2. Dále společně zkontrolujeme správnost potřebných podkladů pro žádost o dotaci, následuje podání žádosti a komunikace s poskytovatelem dotace do vydání souhlasu o poskytnutí dotace.
  3. Následuje výběrové řízení, které musí být v souladu s pravidly dotačního programu, a po té dojde k vyhodnocení a předání vstupních podkladů.
  4. Při administraci projektu se někdy můžete setkat z žádostí od poskytovatele dotace o doplnění podkladů, opět je důležité myslet na efektivní komunikaci.
  5. Pokud úspěšně získáte dotaci, neopomínejte ani monitoring v průběhu samotné realizace, připravujte si podklady pro fakturaci v podobě vyplnění průvodek v návaznosti na pravidla dotace a předání poskytovateli dotace k proplacení.
  6. Poslední fáze je úspěšná realizace a ukončení celé akce, které musí vždy provázet správné vyúčtování, aby nedošlo k porušení rozpočtové kázně.

Ve všech fázích vašeho projektu na nový rybník, tůni nebo retenční nádrž jsme schopni zajistit vám adekvátní a efektivní pomoc, umíme poradit už na začátku s výběrem vhodné projekční firmy a s definováním uceleného záměru, provedeme vás také celým procesem žádosti o dotaci až do její úspěšné realizace.

Neváhejte se nám ozvat, vodní plocha ve vaší obci bude nejen vítaným místem pro sport a rekreaci, ale také důkazem vaší vytrvalé snahy o zvelebení obce.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru