Řiďte energie v podniku pomocí dat

Ve spolupráci s IT společností TCPRO jsme pro vás připravili článek na téma, jak pomocí dat řídit v podniku energie a dosáhnout tak výrazných úspor.

Filip Rakovan

13. 2. 2023
navrh-bez-nazvu-2023-02-13t125307277-1 (1)

„Data jsou základním podkladem pro rozhodování v podniku.“

Informace, která asi nikoho nepřekvapí, a přesto většina firem dnes neumí data efektivně sbírat, vyhodnocovat a jejich výsledky aplikovat. Nejpokročilejší technologií pro řízení dat napříč podnikem je digitalizace.

Společnost McKinsey Digital v prosinci roku 2022 publikovala výsledky průzkumu, který zkoumal dopady digitalizace na podniky. Výsledkem je až dvojnásobek ukazatele EBITDA a desetinásobný náskok před konkurencí v ostatních ukazatelích jako je produktivita zaměstnanců, zákaznická zkušenost nebo například návratnost investic.

 


 

Pokud podnik potřebuje snížit energetické náklady může reorganizovat a optimalizovat výrobu, a náklady tak do určité míry snížit okamžitě, nebo investovat do energeticko-úsporných projektů.

Pokud se bavíme o tom, co můžeme udělat nyní pro zvládnutí vysokých cen energie, určitě by vás nemělo napadnout pouze zvyšování cen vašich produktů, služeb nebo snad omezení výroby. Výrobní podniky mohou dosáhnout velmi zajímavých úspor samotnou reorganizací a optimalizací výroby, a to právě na základě dat, které jim často chybí. Díky digitalizaci dat v podniku výroby přesně víte, jaké oblasti vás stojí nejvíce a kde můžete ušetřit.

Optimalizujte vaši výrobu pomocí dat

Nejdůležitějším krokem je výběr veličin k měření a navazující využití správných čidel k monitorování výrobních procesů. Tyto senzory mohou zaznamenávat širokou škálu parametrů jako je teplota, tlak, spotřeba, nestandardní stavy a další. V této fázi je také nutné věnovat pozornost výběru platformy, která následně bude s daty pracovat, protože ne všechny podporují vámi zvolené vlastnosti.

Aby mohlo dojít k optimalizaci výroby, je nutné optimalizovat práci s daty. K tomu slouží cloudové služby, které dokáží sbírat i velké objemy dat, uskladňovat je, a především pomocí vizualizačních nástrojů poskytovat data v přehledné formě – například v grafech nebo mapách. To zjednodušuje následnou analýzu a také implementaci potřebných nápravných opatření.

 

Tebto obrázek pochází z platformy DASHPOINT a přehledně ukazuje všechna data, která firma sbírá ohledně spotřeby energií. Díky přehledu na míru je tak přehledně vidět, kdy přichází výkyvy, a velmi jednoduše lze také odhalit případné úniky nebo neefektivní provoz jednotlivých strojů. Sběr dat probíhá v reálném čase, takže je možné rychle vidět, jak změny v provozu působí na spotřebu. 

 

V tuto chvíli si firma přebírá naprostou kontrolu nad svou spotřebou. Data jsou navíc ukládaná, takže je možné dělat nejen hodnocení současného stavu, ale také vyhodnocovat delší úseky – například celé roční zúčtování.

Optimalizace nejen výroby

Energie v současné době trápí řadu firem, a to nejen v oblasti výroby. Mezi zákazníky TCPRO, který je poskytovatelem kompletních IoT řešení na míru, patří i firmy z oblasti retailu. Podívejte se na příkladové situace, které společnost řeší.

 

  • Zákazník již měl svá chytrá čidla i korporátní software, který data zpracovával a vizualizoval. Jenže tento přehled nebyl graficky přívětivý a nebylo jasné, jaká data ukazuje a co s nimi lze dělat. Tato stávající čidla jsme proto napojili na náš DASHPOINT a grafické rozhraní uzpůsobili tak, aby spotřeba byla přehledně vidět – bez ohledu na to, zda je to spotřeba denní, měsíční nebo roční.
  • Zákazník spotřebu nemonitoroval, proto bylo nutné poskytnout vhodně vybraná čidla. Ta byla nainstalována a grafické rozhraní bylo nastaveno tak, aby provozovatel ihned viděl, zda například nejsou zapnuté přímotopy nebo zda nejede zároveň topení i klimatizace. Z grafů je také vidět, která zařízení je možné omezit, a optimalizovat tak spotřebu bez negativního dopadu na provoz.

The Cloud Provider s.r.o.

Vizí společnosti je pomáhat firmám s fungováním IT infrastruktury. Díky bohatým znalostem a zkušenostem dokáží poradit každému tak, aby se jeho IT stalo konkurenční výhodou. Společnost se zabývá jak cloudovými technologiemi a fyzickou infrastrukturou, tak i jejich kombinací v jeden fungující celek. Na virtualizační platformě rozvíjí nové produkty, které přizpůsobují potřebám a požadavkům zákazníků.

Energetická analýza

Pokud jste k digitalizaci vašeho podniku ještě nepřistoupili a rádi byste získali data, která vám chybí, nabízí se vám také možnost energetické analýzy. Její výsledkem je návrh konkrétních úsporných opatření a jejich ekonomické zhodnocení. Energetický expert provede analýzu aktuálního energetického hospodaření vašeho podniku a nalezne potenciál pro energetické úspory.

Vy tak získáte nejen data, která vám chybí, ale také návrhy konkrétních projektů. Jedná o praktické řešení v případě, že plánujete investice do energeticko-úsporných projektů v podniku, ale nejste si jisti, které řešení vám přinese nejvýznamnější úspory.

Řešte váš projekt chytře a s předstihem

Pokud budete chtít na základě získaných dat realizovat energeticko-úsporný projekt, udělejte to nyní. Na investice do energeticko-úsporných projektů podnikatelé čerpají dotaci ve výši až 65 %, a to až do 30. listopadu 2023. Z tohoto důvodu se jedná o velmi žádané projekty a kapacity výrobních a stavebních společností, jsou již z velké části vyčerpané.

 

Podporu lze čerpat také na pořízení cloudových řešení v podniku nebo loT v podniku. Jedná se o dotační výzvy zaměřené na digitalizaci, kterých bude během roku 2023 vyhlášeno hned několik. Zpracování žádosti však je časově náročnější, a tak zde hraje významnou roli její včasná příprava, a to nejlépe ještě před vyhlášením samotné výzvy.

 

Díky dotaci a neustále se zvyšujícím cenám energií se jedná o investice s krátkou dobou návratnosti. Z dlouhodobého hlediska vám získané úspory přinesou nižší režijní náklady, konkurenční výhodu a větší míru nezávislosti na pohybu cen energií, a to především pokud mezi své projekty zařadíte i vlastní výrobu elektřiny (FVE). I zde však pozorujeme zásadní problém s převisem poptávky nad nabídkou a je potřeba celý projekt začít řešit s předstihem.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Filip Rakovan, The Cloud Provider

Filipovou doménou je IoT (Internet of Things). Specializuje se na úspory v rámci energetického managamentu pomocí IoT a to od výběru vhodného řešení, instalace, vizualizace a reportingu a to především v oblastech Průmysl 4.0, Facility management, potravinářství, zdravotnictví, logistice a další.
Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru