Regenerace sídlišť z kapsy státu

Trápí vás neuspokojivý stav veřejného prostranství na sídlišti s bytovými domy? Přemýšlíte, jak plochu zvelebit, aby se zvýšil komfort bydlení pro místní obyvatele? Spoustu problémů s veřejným prostranstvím sídlišť nyní pomůže řešit aktuální dotační program Regenerace sídlišť, který vypisuje a realizuje Státní fond podpory investic. Více v našem článku.
Divinova

Veronika Divinová

9. 8. 2021
Regenerace sídlišť z kapsy státu

Možná vás ve vaší obci či městě trápí neuspokojivý stav veřejného prostranství na sídlišti s bytovými domy a přemýšlíte, jak plochu zvelebit, aby se zvýšil komfort bydlení pro místní obyvatele. Spoustu problémů s veřejným prostranstvím sídlišť nyní pomůže řešit aktuální dotační program Regenerace sídlišť, který vypisuje a realizuje Státní fond podpory investic.

 

Dotace z tohoto programu jsou určené k financování regenerace sídlištních veřejných prostranství na celém území ČR a vyhlášení výzvy je plánováno na říjen 2021. V článku najdete bližší informace.

KDO MŮŽE DOTACI ZÍSKAT?

Zažádat o prostředky z programu Regenerace sídlišť může obec, která je vlastníkem pozemku, kde se regenerace plánuje a zároveň to musí být území zastavěné bytovými domy s celkovou kapacitou minimálně 100 bytů. U měst, která jsou rozčleněna na městské části, můžete podat jednu žádost na jeden obvod či část.

 

Při žádosti o dotaci musíte předložit platný územní plán, pravomocné povolení pro stavbu, a projekt, který byl schválen zastupitelstvem obce včetně všech případných změn.

 

Vaše obec zároveň nesmí být ke dni podání žádosti dlužníkem ve vztahu ke státním fondům či státnímu rozpočtu a na regeneraci, která chcete z programu financovat, nesmí již být použita jiná podpora (například z evropských strukturálních a investičních fondů ani ze státního rozpočtu nebo z rozpočtu jiných státních fondů).

NA CO JE MOŽNÉ ZÍSKAT DOTACI?

  • Výstavba či rekonstrukce místních komunikací, chodníků a cyklistických stezek,
  • výstavba protihlukových stěn,
  • výstavba a rekonstrukce odstavných či parkovacích státní,
  • zachování nebo zvýšení podílu nezpevněných ploch (tak aby se zvýšila ochrana mikroklimatu a zpomalil se odtok přívalových vod),
  • odstranění nadzemního vedení vysokého napětí a jeho nahrazení podzemním vedením,
  • oprava či doplnění veřejného osvětlení,
  • realizace místních protipovodňových opatření,
  • realizace opatření pro zvýšení bezpečnosti sídliště,
  • úprava veřejných prostranství – zaměřená zejména na opravu stávajících a zřizování nových dětských hřišť nebo odpočinkových ploch,
  • výstavba veřejných rekreačních nebo sportovních ploch s příslušným městským mobiliářem, a doprovodných ploch veřejné zeleně spojené s výsadbou stromů a zatravněním.

KOLIK MŮŽETE ZÍSKAT?

  • Počítá se s podporou až do výše 50 % uznatelných nákladů a nejvýše může dotace činit 6 mil. Kč.
  • Regeneraci sídlištní plochy můžete dále financovat i úvěrem, který nabízí také Státní fond podpory investic a můžete ho čerpat pouze v kombinaci s dotací, přičemž celková výše podpory při součtu dotace a úvěru činí až 90 % uznatelných nákladů.
  • Dotaci i úvěr můžete využít také na již zahájenou regeneraci.
  • Splatnost tohoto úvěru je 15 let od uzavření smlouvy a je možné ho splatit i předčasně.

 

Na co si dát pozor:

Dotace je vázaná pouze na financování konkrétního projektu a jeho udržitelnost musí být 5 let od dokončení stavby, dále nesmí být na regenerovaných prostorách provozována ekonomická činnost a stavební práce je nutno zahájit nejpozději do 6 měsíců od schválení smlouvy o poskytnutí dotace.

Neváhejte, zda se do regenerace veřejné plochy sídliště pustit. Obraťte se na nás a my Vám rádi pomůžeme.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru