Prominutí záloh na daň silniční

Ministr financí vydal rozhodnutí o prominutí zálohy na silniční daně a související příslušenství daně z důvodu události v podobě ruské invaze na Ukrajinu a jejími sekundárními efekty představovanými mimo jiné skokové zvýšení cen pohonných hmot.
Divinova

Veronika Divinová

4. 4. 2022
Prominuti-zaloh-na-dan-silnicni

Prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události

Ministr financí se v souvislosti s mimořádnou událostí – ruskou invazí na území Ukrajiny, rozhodl využít své pravomoci podle § 260 odst. 1 písm. b) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, a za účelem zmírnění některých sekundárních dopadů této mimořádné události na podnikatelské i nepodnikatelské subjekty v České republice, mezi něž patří zejména výrazné zvýšení cen pohonných hmot, přistoupit k hromadnému prominutí záloh na daň silniční splatných dne 19. 4. 2022, 15. 7. 2022, 17. 10. 2022 a 15. 12. 2022, a to všem poplatníkům daně silniční bez nutnosti činit jakékoliv úkony vůči správcům daně. Prominutím zálohy na daň silniční přitom nedochází k prominutí samotné daně.

 

Subjektům působícím v dopravě tak budou do určité míry kompenzovány zvýšené náklady na dopravu a zmírněny problémy s peněžními toky způsobené předmětnou mimořádnou událostí.

 

V případě záloh na daň silniční nebylo s ohledem na velké množství postižených subjektů v dané věci zvoleno řešení na individuální bázi postupem správce daně podle § 174 odst. 5 daňového řádu (tj. stanovením záloh v odůvodněných případech jinak či povolením výjimky z povinnosti daň zálohovat), které by vyžadovalo vyhotovení a doručení velkého množství rozhodnutí, ale bylo upřednostněno vydání rozhodnutí o hromadném prominutí záloh. Poplatníci žádné rozhodnutí tedy neobdrží.

 

Hromadné prominutí záloh tak představuje nejhospodárnější a nejefektivnější cestu, jak předejít tomu, aby docházelo ke zbytečné úhradě záloh a jejich následnému vracení.

 

Rovněž byla zohledněna skutečnost, že je aktuálně připravována novela zákona o dani silniční, která by měla vést k významné redukci osob, které budou povinny tuto daň hradit, a zároveň k významnému snížení této daně pro její poplatníky. Změna by přitom měla být aplikována zpětně i pro zdaňovací období roku 2022.

Potřebujete pomoci se silniční daní? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O Daňové poradenství

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru