Příběh úspěšného žadatele: dotace Inovace

Vyvinuli jste produkt a teď ho potřebujete začít vyrábět? Umíte si představit projekty, které by mohly být podpořené z dotačního programu Inovace? Zde je jeden z nich.
Divinova

Veronika Divinová

3. 5. 2018
Návrh bez názvu-3

Podnik vyrábějící potápěčské svítilny a kamery se dlouhodobě zabývá materiálovým výzkumem, přičemž největší pozornost věnuje nanokompozitům. Majitel společnosti se potápí a rád své výpravy zaznamenává. Zjistil, že mu u podvodních kamer vadí robustnost a výdrž na baterii. Také ho zajímalo, jak zlepšit vlastnosti objektivu, aby se na něm nevytvářely kapky a usazeniny. Proto ve své firmě nechal vyvinout podvodní kameru, která lépe poslouží i ostatním potápěčům, kteří potřebují natáčet ve ztížených fyzikálních podmínkách. Klienta zajímalo, zda mu s uvedením do ostré výroby pomůže dotace. Pro jeho záměr byl relevantní program Inovace. Vyšla mu žádost o dotaci?

Rád se potápí

Podnik vyrábějící potápěčské svítilny a kamery se dlouhodobě zabývá materiálovým výzkumem, přičemž největší pozornost věnuje nanokompozitům. Majitel společnosti se potápí a rád své výpravy zaznamenává. Zjistil, že mu u podvodních kamer vadí robustnost a výdrž na baterii. Také ho zajímalo, jak zlepšit vlastnosti objektivu, aby se na něm nevytvářely kapky a usazeniny. Proto ve své firmě nechal vyvinout podvodní kameru, která lépe poslouží i ostatním potápěčům, kteří potřebují natáčet ve ztížených fyzikálních podmínkách. Klienta zajímalo, zda mu s uvedením do ostré výroby pomůže dotace. Pro jeho záměr byl relevantní program InovaceVyšla mu žádost o dotaci?

O jak vysokou dotaci se ucházel?

K zavedení výroby nového produktu potřeboval vytvořit 2 nová pracovní místa. Díky novým zaměstnancům a novým strojům mohl uvést do ostré výroby produkt vzešlý z vlastního výzkumu, čímž by rozšířil své podnikatelské portfolio. Celkové výdaje projektu byly 4 156 000 Kč, přičemž způsobilé výdaje představovaly 3 600 000 Kč. Protože se jedná o malý podnik, klient žádal o 45% dotaci, tj. o 1 620 000 Kč.

Splnil kritérium inovačního řádu?

V programu Inovace jsou podporovány inovace od 5. řádu výše. Jak na tom byl klientův produkt? U jeho inovace šlo o vyšší odolnost, poloviční hmotnost oproti jiným podvodním kamerám, o nižší spotřebu energie a ještě vyšší výdrž na baterii. Tímto klientův produkt spadal do 6. řádu inovace. Ten je charakteristický tím, že se jedná o nový druh produktu se změnou základních funkcí, ale při uplatnění původních principů fungování. Při 6. řádu jde o uplatnění nových konstrukčních a projekčních koncepcí u výrobku a výroby.

Jaké vybavení potřeboval nakoupit?

K tomu, aby šel produkt do ostré výroby, bylo potřeba pořídit nové stroje. Jmenovitě šlo o 2 frézovací CNC stroje, soustruh, brusku na plocho, tig AC/DC svářečku s chlazením, nástroje a držáky nástrojů, zařízení na dělení materiálu a manipulační techniku.

Čeho podnik docílil?

Žadatel díky novým strojům a 2 novým zaměstnancům snížil náklady za subdodávky o 50 %. Dále snížil dobu výroby produktu o 66 %. Pro následující roky očekává navýšení tržeb o 15 %. A hlavně, navýší podíl tržeb z nových a inovovaných produktů ze současných 35 % na 70 %.

Potápíte se? Možná se Vám dostane do ruky kamera, na kterou podnik úspěšně načerpal dotaci.


Zvládnete vypracovat úspěšnou žádost sami?

 

Nebo se raději poradíte s odborníky, pro které jsou dotace denním chlebem? S námi se zorientujete.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru