Přehled potravinářských dotací

Možností, z jakých dotačních programů lze čerpat podporu, mají podniky v potravinářském průmyslu hned několik. Nejzásadnějšími dotačními oblastmi pro tento obor jsou úspory energie, digitalizace a robotizace nebo výzkum, vývoj a inovace.
Divinova

Veronika Divinová

3. 11. 2022
Přehled potravinářských dotací

Úspory energie a obnovitelné zdroje

Program Úspory energie je v současné době nejvýznamnější dotační výzvou v podnikatelském sektoru, a to jak z důvodu vysoké alokace 10 mld. Kč nebo samotné aktuálnosti problematiky, tak i díky širokému uplatnění výzvy. Vůbec se totiž nejedná pouze o dotace na zateplení, výměnu oken nebo na pořízení obnovitelných zdrojů energie.

 

Tento program můžete využít také na pořízení nových výrobních zařízení, technologií, modernizaci energetických rozvodů a osvětlení, výměnu dveří a mnoho dalších projektů, které mají jedno společné – šetřit energii, teplo nebo CO2.

 

Pokud přemýšlíte nad pořízením fotovoltaiky, můžete také využít program Fotovoltaika pro podnikatele. Ten na rozdíl od výzvy Úspory energie lze realizovat i na území hl. m. Prahy. Při současných cenách energií se fotovoltaika stává stále výhodnější a s její dotací se vám investice vrátí mnohem rychleji.

Obě výzvy jsou určené pro podniky všech velikostí.

Digitalizace a robotizace

Snižte své dlouhodobé provozní náklady strategickou investicí do robotizace výroby. Nejčastější robotizací v potravinářství je balení, paletizace, obsluha strojů, kontrola kvality nebo například zpracování surovin. Automatizace je celosvětovým trendem a rozšiřuje se vysokou rychlostí napříč všemi obory, a to z několika důvodů. Díky robotizaci je vaše výroba dlouhodobě levnější, kvalitnější, rychlejší a bezpečnější.

Digitalizace a robotizace podniků je jedním z hlavních cílů politiky Evropské unie. Poskytovatelé dotací proto tuto oblast podporují jak v letošních výzvách, tak i v letech následujících.

Výzkum, vývoj a inovace

Rok 2022 je dle dat Českého statistického úřadu rekordní v investicích do inovací českých podniků. A není se čemu divit. Výzkum, vývoj a následné inovace jsou základním pilířem hospodářského růstu a silného tržního postavení, který zvyšuje produktivitu a snižuje provozní náklady.

 

V současné době je vypsáno hned několik dotačních výzev, které se zaměřují na podporu výzkumu, vývoje a inovací. Rádi vám poradíme, které dotace jsou pro vaše záměry těmi nejvhodnějšími a pomůžeme vám se připravit na dotační výzvy v roce 2023.

Pokud se chcete poradit, jak napsat úspěný projekt, neváhejte se na nás obrátit.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru