Odstartovala výzva POTENCIÁL – brána do světa výzkumu a vývoje

Dotace na vybudování vlastního výzkumně-vývojového zázemí včetně technologií a dalšího vybavení spouští příjem žádostí 2. 6. 2023.
Divinova

Veronika Divinová

19. 5. 2023

Dnes byla vyhlášena dotační výzva Potenciál, jejíž příjem žádostí startuje 2. června 2023. Jedná se o každoroční výzvu, kterou spousta podniků již netrpělivě očekává, a tak jsme pro vás shrnuli ty nejdůležitější informace k parametrům výzvy v roce 2023, ale také ke změnám, ke kterým tento rok ve výzvě dochází.

Základní informace

Založení nebo rozšíření podnikových center průmyslového výzkumu, vývoje a inovací spočívající v pořízení technologií/zařízení a jiného vybavení nezbytného pro zajištění výzkumných a vývojových aktivit tohoto centra.

 

  • Příjem žádostí: 2. 6. – 25. 9. 2023

  • Kdo může žádat: podniky do 3 000 zaměstnanců
  • Kde lze projekt realizovat: ČR mimo Prahu
  • Míra podpory: 20-70 %
  • Výše podpory: 2 – 100 mil. Kč
  • Alokace: 1 mld. Kč
  • Vyplacení podpory: ex-post (zpětně po ukončení projektu)

Realizaci projektu je nutné dokončit do 31. 12. 2026.

Změny oproti předchozí výzvě

Tento rok prošla výzva několika změnami, a to bezpochyby zásadními. O dotaci se mohou ucházet podniky s omezením počtu zaměstnanců do 3 000, zatímco minulý rok byla otevřena podnikům všech velikostí bez jakéhokoliv omezení.

Další změnou je rozpětí podpory 20-70 %, kdy přesná výše závisí na velikosti podniku a místě realizace. Minulý rok žadatelé čerpali jednotnou podporu ve výši 50 %.

Tyto změny mají pozitivní dopad na menší podniky a projekty realizované v méně rozvinutých regionech. Velkým podnikům se však již brzy otevře výzva Služby infrastruktury, kterou lze využít nejen na investiční náklady do inovační infrastruktury, ale také například na provozní nebo režijní náklady.

 

O konkrétních podmínkách této výzvy vás budeme informovat s jejím vyhlášením, a to během června nebo července.

 

Významnou změnou je také absence podmínky, která vkládala příjemci dotace povinnost sdílet nové výzkumně-vývojové zázemí i s jinými subjekty.

Jak se na výzvu připravit

Rádi byste se na poli výzkumu a vývoje osamostatnili, zbavili se závislosti na vývojových partnerech, a čas s vývojem nového produktu tak zásadně zkrátili a zlevnili? Udělejte krok, který pro vás může znamenat strategický průlom ve vašem podnikání.

 

Ideální čas na přípravu žádosti je nyní. V rámci kolového hodnocení žádosti o dotaci nehraje roli čas odevzdání, ale kvalita zpracování projektu. Při přípravě žádosti ve výzvě Potenciál musíte jako v jakékoliv jiné výzvě výzkumu a vývoje dbát na vysoce detailní popis vašeho záměru, a to i včetně plánovaného výzkumu a vývoje, přestože tyto aktivity nejsou součástí podpory.

 

V GRANTEXU našim dotačním specialistům, kteří žádosti ve výzvě Potenciál každoročně připravují, trvá příprava takové žádosti obvykle 3-4 týdny. Ovšem pozor na projekty, které počítají s výstavbou nebo stavebními úpravami. Zde se doba přípravy žádosti může prodloužit.

Máte informace k výzvě Potenciál? Nejste si jisti, zda můžete žádat a za jakých podmínek? Ozvěte se nám na bezplatnou konzultaci. Pokud byste se nakonec rozhodli o dotaci ucházet, tak vám naši dotační specialisté rádi připraví i žádost o dotaci. 

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru