Oběhové hospodářství pro firmy – od ochrany životního prostředí po kvalitnější zboží

Potřeba věnovat se oběhovému hospodářství nabírá na důležitosti. V našem článku vám přiblížíme, proč je tomu tak a také způsob, který vám pomůže opatření vedoucí k zelené transformaci financovat.
Divinova

Veronika Divinová

21. 10. 2021
Oběhové hospodářství pro firmy – od ochrany životního prostředí po kvalitnější zboží (1)

Cirkulární ekonomika se pomalu stává realitou všedního dne. Na úrovni Evropské unie vznikl loni těsně před propuknutím pandemie COVID-19 Akční plán pro oběhové hospodářství. Ten předestírá jak nakládat se zdroji a jak výrobkům či surovinám prodloužit dobu jejich využití, aby se posílila ochrana životního prostředí, práva spotřebitelů i evropský průmysl. To vše s ohledem na dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Na českém ministerstvu životního prostředí se čerstvě s pomocí OECD „dolaďuje“ související Strategický rámec oběhového hospodářství 2040. Co oběhové hospodářství (z)mění?

 

Hlavní myšlenkou oběhového hospodářství je minimalizace plýtvání zdroji a naopak jejich maximální využití. To se má dít s ohledem na suroviny samotné, ale také na životní prostředí, které negativně ovlivňuje samotná těžba a zpracování surovin i množství odpadů. V neposlední řadě stojí spotřebitel – unijní odhady ukazují, že by například 2 ze 3 Evropanů chtěli používat své elektronické přístroje delší dobu, než tyto přístroje vydrží (nejsou opravitelné, nemají vyměnitelnou baterii, software není déle podporován a podobně).

ČÍSLA MLUVÍ ZA SEBE

  • Podle materiálů Evropské komise se během následujících 40 let zdvojnásobí globální spotřeba materiálů, jako jsou biomasa, fosilní paliva, kovy a minerály. Zároveň do roku 2050 vzroste objem odpadu o 70 %.
  • Až polovina emisí skleníkových plynů a více než 90 % ztrát biodiverzity a znečištění vody je způsobena těžbou surovin a jejich zpracováním.
  • 20 % potravin se v EU vyhodí.
  • Budovy spotřebují 40 % veškeré energie a vytvářejí 36 % emisí oxidu uhličitého.
  • Stavebního odpadu se nevyužívá 80 %.
  • Pouze 12 % materiálů a surovin se recykluje a vrací zpět do oběhu.

CO S TÍM?

Evropský akční plán představuje soubor vzájemně propojených iniciativ k vytvoření silného a soudržného rámce politiky, který z udržitelnosti (produktů, služeb, obchodních modelů) udělá normu. Také transformuje vzorce spotřeby tak, aby na prvním místě nevznikal žádný odpad.

 

Pro spotřebitele znamená oběhové hospodářství vysoce kvalitní, funkční a bezpečné výrobky, které jsou efektivní a dostupné, vydrží déle a jsou určeny k opětovnému použití, opravám a vysoce kvalitní recyklaci.

 

Sektory cirkulární ekonomiky z pohledu EU

  1. elektronika a informační technologie
  2. baterie a vozidla
  3. obalové materiály
  4. plasty
  5. textil
  6. budovy a stavby
  7. potraviny, voda a živiny

Strategický rámec oběhového hospodářství ČR 2040 (#CirkulárníČesko2040) prochází stále úpravami – letos na jaře byl otevřený k připomínkování a od 11. října 2021 se na jeho přípravě podílejí také experti z OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Oproti evropskému rámci je už konkrétnější, věnuje se vedle potravin například i bioekonomice, produktům a designu, vzdělávání a výzkumu a také cirkulární infrastruktuře včetně časového harmonogramu implementace. Se zahájením prvního akčního plánu počítá v příštím roce.

VYUŽIJTE MOŽNOSTI ZÍSKAT DOTACI.
Příprava kvalitního projektu zabere spoustu času, rádi vám s ní pomůžeme.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru