Novela zákona o dani silniční s účinností od 1. ledna 2022

Zákonem č. 142/2022 Sb. byly provedeny změny ve zdaňování vozidel, a to se zpětnou účinností již od počátku roku 2022. Přečtěte si v článku detailní informace o novele zákona o dani silniční s účinností od 1. ledna 2022.
Divinova

Veronika Divinová

14. 7. 2022

Shrnutí zásadních změn s účinností od 1. ledna 2022:

  • předmětem daně silniční jsou pouze zdanitelná vozidla, tj. nákladní automobily kategorie N2 a N3 a jejich přívěsy kategorie O3 a O4 registrované v České republice
  • osobní automobily a autobusy nejsou již předmětem daně
  • pro některé nákladní automobily je sazba daně nulová (dodávky, střední nákladní automobily do 12 tun a jejich přívěsy)
  • daň nadále zůstává pro nákladní automobily nad 12 tun
  • u těžkých nákladních automobilů dochází ke snížení daňové povinnosti
  • u tahačů a přívěsů dochází ke změně koncepce zdanění

 

V souvislosti s výše uvedenými změnami dochází také ke zrušení povinnosti hradit zálohy na daň. Lhůta pro úhradu doplatku daně a podání daňového přiznání zůstává zachována, tj.  do 31. ledna následujícího roku. V daňovém přiznání se budou již uvádět pouze zdanitelná vozidla.

Dále platí, že z titulu veškerých doposud zaplacených záloh vzniká přeplatek na dani, o jehož vrácení je možné správce daně požádat, popřípadě je převoditelný na jinou daň.

Dochází ke zrušení povinnosti registrovat se k dani silniční. Registrační povinnost vzniklá 1. lednem 2022 zaniká k tomuto dni ze zákona, tj. bez nutnosti činit v tomto směru jakékoliv kroky.

Počínaje 1. lednem 2025 bude platit povinnost podávat daňové přiznání již pouze elektronicky.

Potřebujete pomoci s daněmi? Obraťte se na nás, rádi vám pomůžeme.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DAŇOVÉ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru