Jaká je minimální mzda v roce 2022?

Od 1. 1. 2022 se změnila výše minimální mzdy. Jaké konkrétní změny však nastaly? V tomto článku si projdeme všechny základní informace o mzdách, které jsou platné v tomto roce.
Divinova

Veronika Divinová

21. 1. 2022

Od 1. 1. 2022 se změnila výše minimální mzdy, podle Nařízení vlády č. 405/2021 Sb. Tento zákon se zaměřuje na nejnižší úrovně zaručené mzdy, dále vymezení ztíženého pracovního prostředí a výši příplatku ke mzdě za práci, která je odvedená v rušivém prostředí. Jaké konkrétní změny však nastaly? V tomto článku si projdeme všechny základní informace o mzdách, které jsou platné v tomto roce.

Nejdříve bychom si měli ustanovit tři základní pojmy, které by vám neměly uniknout v diskuzi o odměňování zaměstnanců – minimální mzda, nejnižší úroveň zaručené mzdy a platový tarif.

 

  • Minimální mzdou se definuje veličina pro zaměstnance, kteří pracují v organizacích podnikatelské sféry. Zde se jim uplatní kolektivní vyjednávání o svých mzdách.
  • Nejnižší úroveň zaručené mzdy je součástí nepodnikatelské sféry a organizací podnikatelské sféry. V tomto případě nejsou uzavřeny kolektivní smlouvy a nejsou sjednány ani podmínky mezd v kolektivní smlouvě.
  • Platový tarif člověk uplatní pouze v nepodnikatelské sféře, což se týká veřejných služeb a správ.

Ale pozor! Minimální mzda má dvě základní funkce. Cílem je vyvážená výše ze dvou pohledů: zaměstnance a zaměstnavatele. O jaké funkce se ale jedná?

 

  • Sociálně-ochranná funkce – tato funkce má ochránit zaměstnance před chudobou a umožnit jim tak mít život, který si přejí. V případě zaměstnavatelů jim jsou zajištěny základní rovné podmínky mzdové konkurence.
  • Ekonomicko-kriteriální funkce – součástí této funkce jsou předpoklady pro příjmovou motivaci k vyhledávání, přijetí a vykonávání pracovní činnosti. To znamená, že se jedná o zvýhodnění zaměstnanců díky pracovnímu příjmu vůči osobám se sociálním příjmem. Co se týče zaměstnavatelů, z jejich pohledu je minimální mzda nejnižší úrovní nákladů na mzdy zaměstnanců.

Je důležité, aby mzda, plat a odměna (z dohod o pracích), které se konají mimo pracovní poměr nebyly nižší než minimální mzda. Přesčasy, příplatky za práci během svátku, noční práce, práce o víkendu a práce, která byla odvedena v disruptivním pracovním prostředí se samozřejmě nepočítají v rámci mezd a platu. Pokud nastane situace, kdy zaměstnavatel nezaplatí nebo neodmění svého zaměstnance z jejich dohody o minimální mzdě, je zákonem povinen jim mzdu poté doplácet.

 

Jaká je tedy minimální mzda za 2022? V následující tabulce zjistíte odpověď. Jedná se o situaci v případě 40 hodin práce za týden. V aktuálním roce vzrostla mzda oproti roku předchozímu o 1 000 Kč.

Jana Maláčová (ČSSD), ministryně práce a sociálních vědí dodala: „Polepší si díky tomu tedy nejen ti, co pracují za minimální mzdu, ale i statisíce dalších zaměstnanců, jejichž práce není adekvátně ohodnocená. Bohužel, vláda minimální mzdu zvýšila méně, než by bylo potřeba. Lidé, kteří pracují a snaží se, se mají ze své mzdy uživit”.

 

Toto navýšení bezpochyby ovlivnilo příjmy státu. V rámci sociálního pojištění minimální záloha stoupla na 2 841 Kč měsíčně (2 588 Kč v minulém roce), zatímco u zdravotního pojištění je nyní minimální zálohou 2 627 Kč (2 393 Kč v předchozím roce). Zdali všechny zmíněné informace v roce 2023 ještě porostou nebo se naopak sníží zatím visí ve vzduchu. V případě jakýchkoliv změn vás budeme informovat.

 

Zdroj: www.finance.cz, www.zakonyprolidi.cz, www.mpsv.cz, www.penize.cz

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O ÚČETNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru