Jak to bude nově s finanční podporou dle regionů?

V souvislosti s novým programovým obdobím schválila Evropská komise budoucí Regionální mapu podpory v České republice, která bude platná pro období od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2027. Připravte se na období 2021+ s námi, rádi vám s přípravou žádosti o dotaci pomůžeme.
Divinova

Veronika Divinová

31. 8. 2021
Jak to bude nově s finanční podporou dle regionů

V souvislosti s novým programovým obdobím schválila Evropská komise v rámci nových Pokynů k regionální podpoře budoucí Regionální mapu podpory v České republice, která bude platná pro období od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2027.

Tato mapa rozděluje v ČR jednotlivé regiony podle míry regionální podpory, které regiony konkrétně jsou pro podporu způsobilé a jaká maximální výše podpory vyjádřená v procentech způsobilých nákladů je zde možná.

 

Mezi podporované oblasti s mírou podpory 30 % budou spadat regiony NUTS II Severovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko, vyšší podporu 40 % mohou očekávat v regionu NUTS II Severozápad. Zbylým oblastem v rámci NUTS II, tedy Středním Čechám, Jihozápadu a Jihovýchodu byla vyčleněna podpora v rozmezí 15 % až 25 %, přičemž během doby platnosti mapy se bude podpora pro konkrétní regiony lišit. Nejvyšší míru podpory 25 % zde mohou očekávat projekty bez ohledu na NUTS II v okresech Rakovník, Kladno, Mělník, Tachov a Plzeň-sever.

 

Na druhou stranu v regionech Střední Čechy, Jihovýchod a Jihozápad (mimo výše uvedené okresy) bude míra podpory 20 % do konce roku 2024 a od 1. ledna 2025 se sníží o 5 %, tedy na 15 %.

 

Uvedené hodnoty regionální podpory jsou platné pro velké podniky, v případě dotací pro malé a střední podniky se počítá s bonusem k základní podpoře ve výši 20 % pro malé a 10 % pro střední podniky.

 

Po schválení Plánu spravedlivé transformace v EK by následně měla ČR notifikovat změnu mapy regionální podpory, což by mohlo přinést zvýšení podpory o 10 % v budoucích oblastech spravedlivé transformace.

Máte projekt v hlavě nebo jste teprve na začátku? Ozvěte se nám a my Vám pomůžeme vybrat vhodný dotační titul. Připravte se na období 2021+ s námi, rádi Vám pomůžeme.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru