Jak na růst cen energií

Přizpůsobit se situaci je jediná racionální cesta, jak z energetické krize ven. Při kontaktu s klienty vnímáme, že situace je pro mnohé momentálně nejen nepříznivá, ale dokonce potenciálně likvidační.
Divinova

Veronika Divinová

27. 9. 2022
růst energií2

Ať jste podnikem, který chce ušetřit na nákladech bez ztráty produkce (udržet si zisk) nebo společnost, která budovy či prostory pro podniky nabízí, veřejnou institucí, společenstvím vlastníků jednotek nebo chcete jít cestou, která je v souladu s životním prostředím, pravděpodobně vás napadlo vydat se cestou energetických úspor.

ZPŮSOBŮ DOSAŽENÍ ENERGETICKÝCH ÚSPOR JE HNED NĚKOLIK

Díky dotacím ani nemusíte vše zaplatit ze svého a investice se vám tak rychleji vrátí. Dotačních titulů na energetická opatření je k dispozici značné množství. Podporu lze čerpat (nebo se výzvy očekávají v horizontu několika měsíců) mj. v operačních programech Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK), Životní prostředí (OPŽP), v Modernizačním fondu, skrze Národní plán obnovy či Fond pro spravedlivou transformaci.

Míra dotace a přípustnost projektu se výrazně liší podle žadatele a místa realizace, může se pohybovat od 15 % do 95 % (např. u úspor energie v OP TAK by se podpora měla pohybovat mezi 15 % – 60 %). Celkem je v období 2021-2027 připraveno na opatření (typu úspor energií, obnovitelné zdroje energie, oběhové hospodářství, elektromobilitu, efektivnější energetiku i teplárenství apod.) 355 miliard Kč napříč dotačními programy.

POKUD JSTE JIŽ PRO INVESTICI ROZHODNUTÍ, NA NIC NEČEKEJTE.

Rádi byste využili vaši střechu na fotovoltaickou elektrárnu, nebo zvažujete komplexní balíček opatření např. se zateplením, řešením využívající odpadní teplo, znovuvyužití vody nebo například úsporné osvětlení? Obraťte se na nás, poradíme vám s vhodnou kombinací dotačních programů.

 

Víte, co potřebujete? Kde můžete ušetřit a kde máte největší ztráty? Pokud už máte představu, doporučujeme se záměry neotálet. Čím dříve se podaří opatření zavést, tím dříve vám skutečně pomohou ušetřit. Do budoucna to pro vás také znamená zhodnocení majetku. Poptávka je navíc již nyní veliká a stále sílí, tudíž se dá očekávat delší čekací doba na samotnou realizaci opatření.

Pokud byste měli dotaz, jak využít dotací, neváhejte se na nás obrátit. 

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru