Investiční pobídky pro firmy v roce 2022

Na rozvoj regionů, ale především podporu českých podnikatelů poskytuje Vláda ČR nemalé výhody prostřednictvím tzv. investičních pobídek. Zjistěte o nich více a čerpejte je i pro svou firmu.
Divinova

Veronika Divinová

17. 2. 2022
Investicni-pobidky-pro-firmy-v-roce-2022

Na rozvoj regionů a především podporu českých podnikatelů poskytuje Vláda ČR nemalé výhody prostřednictvím tzv. investičních pobídek. Stále se velmi často u našich klientů setkáváme s tím, že investiční pobídky vnímají jako podporu pro zahraniční firmy, aby vstoupili na český trh. Forma podpory však prošla velmi významnou změnou a aktuálně ji mohou čerpat i tuzemské firmy všech velikostí.

Investiční pobídky jsou dostupné i pro výrazně menší investice, než tomu bylo dříve

Minimální limity se snížily pro všechny velikosti podniků, nejvíce však pro malé podnikatele. U nich bude k získání podpory stačit investice do majetku ve výši 10 milionů Kč u výrobních projektů nebo 2,5 mil. Kč u projektů technologických center.

Jak to funguje?

Nejčastější formou uplatnění investiční pobídky je sleva na dani, kterou mohou podniky čerpat až po dobu 10 let. Příprava žádosti o udělení investiční pobídky se podobá přípravě žádosti o dotaci. Základním předpokladem je dobře zpracovaný podnikatelský záměr, který dostatečně popíše přínosy projektu pro rozvoj daného regionu i podniku samotného.

 

Od schválení investiční pobídky má pak firma až 3 roky na realizaci projektu. Po ukončení realizace poté 10 let na to, aby investiční pobídku ve formě daňových slev uplatnila.

 

Změna výše podpory v regionech

  • Došlo k aktualizaci mapy podporovaných regionů. Daleko významnější podpora směřuje do tzv. strukturálně postižených regionů – zejména pak do Ústeckého a Karlovarského (viz přiložená mapa).
  • Malý podnik v Ústeckém kraji může dosáhnout až na 60% podporu.
  • Pro velké podniky od 1. 1. 2022 platí podmínka:
    Tam, kde míra podpory pro velký podnik činí 20 %, je třeba podpořit novou hospodářskou činnost. Důležitá je změna NACE čísla – stačí změnit jedno číslo ze 4. Není důležité, co je zapsáno v registrech, ale jaká činnost je skutečně vykonávána nyní a po realizaci.

                                                                                                                                                                                                                                 Zdroj: CzechInvest

Jaké oblasti jsou podporovány?

Podpora ve formě investičních pobídek cílí primárně na zpracovatelský průmysl, nejvíce na investice do majetku. To znamená, že můžete pořídit např. pozemek, budovu, nové stroje nebo využít podpory na hrubé mzdy zaměstnanců na nově vytvořených pracovních místech po dobu 24 měsíců.

Zvyšte šanci na úspěch, nechte to na nás

Nejenže ověříme možnosti přímo pro vaši firmu, ale doporučíme vám tu nejlepší cestu případně i v kombinaci s jiným veřejným zdrojem. Poradíme vám, jak nejlépe nastavit jednotlivé fáze financování. Připravíme vám plán, díky kterému přesně budete vědět, co a jak/kdy. Během celého procesu vám budeme při ruce, aby vás nic nepřekvapilo.

 

Podpořit podobným způsobem je možné i strategická a technická centra. Pro více informací nám zavolejte či napište. Nebo se přihlaste na náš webinář.

Zjistěte, jaká podpora je pro vás ta nejvhodnější. Využijte investiční pobídky i ve vaší firmě.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

Neseme odpovědnost spolu s vámi

Za naše služby nám náleží odměna až po úspěšném získání vaší dotace. Realizujeme proto pouze takové projekty, které mají vysokou šanci na úspěch. Nemarníme zbytečně váš čas a neslibujeme vám nemožné. Naprostá otevřenost je klíčovým pilířem naší spolupráce.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru