Hyzdí vaši obec starý brownfield?

Přemýšlíte, jak využít nevyhovující prostor? Máte představu o jeho využití, ale nejste si jistí dalším postupem? Potřebujete pomoc s přípravou žádosti? Obraťte se na nás.
Divinova

Veronika Divinová

2. 6. 2020
old-factory-5090636-1920

Brownfield vznikl jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, vojenské a jiné činnosti. Jde o území, které je opuštěné a ztratilo již své využití.  Budí pozornost jak veřejného sektoru tak soukromého sektoru, pro který představuje zajímavou příležitost.  Zabírání nové půdy není v současné době již žádoucí. Nastává  éra brownfieldů?

Brownfield je vždy problém

Česká republika je nadneseně řečeno “země brownfiledů”, je na čase se začít zabývat  znovuobnovením těchto míst. Podle odhadů Ministerstva průmyslu a obchodu z roku 2008 jich je v ČR přes 11 tisíc.

5 důvodů, proč objekt chátrá:

  • finanční náročnost revitalizace;

  • majetkoprávní vztahy;
  • roztříštěné vlastnictví;
  • kontaminace lokalit;
  • investoři vnímají jako překážku časový horizont a nedostupnost úvěrů pro projekty regenerací.

Pro majitele malých a středních firem se připravuje další dotační výzva Nemovitosti. Ta je zaměřena na podporu podnikatelů, kteří chtějí investovat do rekonstrukce vlastních technicky nevyhovujících objektů a jejich přeměny v podnikatelské objekty. 

Dotace je určena na:

  • Pořízení a úpravy pozemků;
  • Rekonstrukce objektů;
  • Odstranění nevyužitých budov;
  • Inženýrské sítě, komunikace ke stavbám, technická zařízení budov, hardware a sítě;
  • Technická zařízení budov.

Alfa a omega úspěšného projektu

Banální důvod, přesto na něm skončí většina projektů. Absence konkrétní představy následného využití je alfou a omegou úspěšného projektu.  Platí, že úspěšné řešení spočívá ve znalosti aktuálního stavu.  Přemýšlíte, jak využít nevyhovující prostor? Máte představu o jeho využití, ale nejste si jistí dalším postupem? Potřebujete pomoc s přípravou žádosti? Obraťte se na nás. S přípravou dotačních projektů a jejich žádostí máme mnohaleté zkušenosti.

Máte zájem o využití našich služeb, není vám cokoliv jasné nebo vás zaujal tento článek a chcete se na něco zeptat? Napište našim specialistům.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Vlčková

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru