Dotace pro zemědělce v roce 2023

V únorovém vydání časopisu AGRObase jsme psali na téma aktuálních dotačních příležitostí pro zemědělce. Připravili jsme pro vás také 5 tipů, jak zvýšit vaše šance na získání dotace.
Divinova

Veronika Divinová

22. 3. 2023

GRANTEX ADVISORY GROUP je součástí Agrární komory České republiky. O aktuální situaci v zemědělství se aktivně zajímáme a již více než 10 let pomáháme zemědělcům získávat dotace na realizaci jejich projektů. Pravidelně také přispíváme do zpravodaje AGRObase, který každý měsíc přináší zemědělcům nejnovější témata, informace a příležitosti z oblasti zemědělství.

 

V únorovém vydání časopisu AGRObase jsme psali na téma aktuálních dotací, o které budou zěmědělci moci téměř po dvou letech opět žádat. Ing. Ondřej Horčička, partner GRANTEX ADVISORY GROUP, představil dotační příležitosti pro zemědělce v roce 2023 a zformuloval 5 tipů, jak zvýšit šance na získání podpory.

Vybrané dotační příležitosti pro zemědělce v roce 2023

Příjem žádostí: 1. 9. 2022 – 30. 11. 2023

 

Podporu až 65 % mohou zemědělci čerpat na investice do energeticko-úsporných projektů. Jedná se o podporu, u které stačí splnit kritéria výzvy k jejímu získání. Základní podmínkou výzvy je uspořit realizací projektu min. 30 % energie. Toto kritérium ověřuje energetický posudek, který je povinnou přílohou žádosti o dotaci a který vám v GRANTEXU zajišťujeme v rámci kompletního zpracování žádosti o dotaci. Dotace je určena podnikům všech velikostí, realizace projektů je možná na celém území České republiky s výjimkou hl. m. Prahy.

Předpokládaný příjem žádostí: 15. 5. – 15. 6. 2023

 

Podporovány jsou investice vedoucí ke zlepšení jakosti výrobků a zvýšení účinnosti výrobních faktorů. Dotaci lze využít například k výstavbě nebo rekonstrukci zemědělských, zahradnických a jiných speciálních staveb nebo k nákupu strojů. Program je určen pro zemědělské podniky všech velikostí.

Předpokládaný příjem žádostí: 15. 5. – 15. 7. 2023

 

Program je určen pro všechny mladé zemědělce ve věku 18-40 let včetně, kteří mají minimální zemědělskou kvalifikaci a kteří zahajují zemědělskou činnost poprvé jako vedoucí podniku. Podporu lze využít k realizaci podnikatelského záměru.

Zvyšte šance na úspěch

Zájem o dotace mezi žadateli očekáváme vysoký, a to nejen z důvodu delší absence dotačních podpor, ale také z důvodu výrazného zdražení nejen zemědělského materiálu, krmiv, ale i například energií. Kvalita zpracování dotační žádosti proto hraje zásadní roli.

A jak zvýšit šance na úspěch žádosti? Připravili jsme pro vás proto 5 tipů.

 

  1. Začněte včas!
  2. Nezapomeňte na stavební připravenost.
  3. Vypořádejte si majetkoprávní vztahy.
  4. Zahýbejte s ekonomickými ukazateli, dokud na to máte čas.
  5. Nepodceňujte preferenční kritéria.

Kompletní výčet dotací pro zemědělce v roce 2023 a podrobné informace k tomu, jak zvýšit vaše šance na získání dotace se dočtete v únorovém vydání časopisu AGRObase, který je ke shléhnutí online ZDE.

Zaujaly vás dotace?

Rádi vám v GRANTEXU pomůžeme s realizací dotačního projektu, neváhejte se na naše odborníky obrátit. Můžete si také o dotacích pro zemědělce a potravináře přečíst více na našem novém webovém portálu GRANTEX AGRO.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru