Nová dotace na nákup elektromobilů

Podniky všech velikostí se mohou se začátkem nového roku těšit na dlouho očekávanou dotační výzvu, která přináší dotace na nákup elektromobilů a dobíjecích stanic. MPO v rámci podpory elektromobility připravilo pro podniky téměř 2 000 000 000 Kč. Podívejte se na bližší informace o výzvě a zjistěte, jak získat dotaci na elektromobil.
Divinova

Veronika Divinová

5. 12. 2023
Fotky web - 2023-12-05T145809.756

Od ledna 2024 budou moci malé, střední, ale i velké podniky žádat o dotace na pořízení elektromobilů a neveřejných dobíjecích stanic, a to v rámci výzvy Záruka elektromobilita. S podporou bude také možné při splnění podmínek pořídit flotilu vozidel. S dotační výzvou je však také spojeno několik významných podmínek a omezení, pojďme se proto podívat, co vše je nutné splnit a o co konkrétního je možné se ucházet.

 

Podpora je poskytována formou bankovní záruky za komerční úvěr, který je realizován prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB). To znamená, že nákup vozidla je nutný realizovat na úvěr přes NRB, která posuzuje splnění kritérii nutných k poskytnutí finančních prostředků. Čerpání podpory také podléhá režimu de minimis, který omezuje celkový objem čerpané dotační podpory u jednoho příjemce (jednoho podniku) v posledních třech letech na maximální výši 200 000 EUR.

Podporován není nákup vozidel typu plug-in hybrid (PHEV) nebo hybrid (HEV). Pořízení dobíjecí stanice za dotační podpory je možné pouze společně s nákupem elektromobilu, nikoliv samostatně.

Výše finanční podpory:

 

A) vozidla

  • Kategorie M1 (osobní vozidla) – příspěvek: max. 200 tis. Kč/vozidlo
  • Kategorie N1 (nákladní vozidla) – příspěvek: max. 250 tis. Kč/vozidlo
  • Kategorie N2 (nákladní vozidla) a FCEV (vozidla na vodíkový pohon) – příspěvek: max. 300 tis Kč/vozidlo

B) neveřejné dobíjecí stanice

  • Dobíjecí stanice AC – příspěvek: max. 50 tis. Kč/dobíjecí stanice
  • Dobíjecí stanice DC do 40 kW – příspěvek: max. 100 tis. Kč/dobíjecí stanice
  • Dobíjecí stanice DC nad 40 kW – příspěvek: max. 150 tis Kč/dobíjecí stanice

Nákup flotily elektromobilů

 

Dotaci lze získat také na nákup flotily vozidel. V takovém případě je nezbytné, aby tato vozidla byla dodána jedním dodavatelem, a to ve shodném termínu. Další podmínkou je financovat nákup automobilů jedním úvěrem čerpaným jednorázově za shodných finančních podmínek.

Jak získat dotaci na elektromobil

 

O poskytnutí podpory bude rozhodovat NRB, a to na základě splnění kritérií výzvy. Důležitou roli pak bude hrát také včasné odevzdaní dotační žádosti. Oficiální ukončení příjmu žádostí je stanoveno na 30. 9. 2025, nicméně při vyčerpání celkové alokace bude výzva ukončena předčasně. Vzhledem k vysokému zájmu mezi podniky o dotace na elektromobil proto doporučujeme s přípravami začít co nejdříve.

Zaujala vás příležitost získat na nákup elektromobilu do vašeho podniku dotační podporu? Napište nám. Rádi vás provedeme celým dotačním procesem.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika miluje psaní a již od studií obdivovala umění marketingu. Po dokončení magisterského oboru Management a podnikání na Newton University se proto rozhodla plně rozvíjet právě v marketingu. Její nejsilnější parketou je copywriting, e-mail marketing a sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTACE

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru