Digitalizace výrobních podniků

Řídíte výrobní podnik? Podívejte se, jaké projekty digitalizace za podpory dotací můžete v současné době realizovat a co vše vám mohou přinést.
Divinova

Veronika Divinová

24. 5. 2023
digitalizace

Digitalizace je dnes součástí již téměř každého podniku, ale úroveň a způsob digitalizace se napříč podniky liší. A tak i digitalizace výrobního podniku má svá specifika, kterým se v následujícím článku budeme věnovat. Představíme vám oblasti digitalizace, na které můžete v současné době čerpat dotace a které mají zásadní vliv na řízení efektivity, kvality, ale i například zdrojů ve vašem podniku.

Pokročilá digitalizace výrobních podniků je nezbytná

Náklady na výrobu identického produktu mohou být mezi konkurenty diametrálně odlišné v závislosti na stupni digitalizace podniku. Tím se mezi jednotlivými hráči na trhu liší také prostor pro řízení cenotvorby. Jedni tak získávají významnou konkurenční výhodu, a ti druzí jsou naopak nuceni čelit jejich tlaku. A tak je nezbytné o pokročilé digitalizaci přemýšlet a rozhodnout se – budete určovat směr nebo jej následovat? Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv možnost, tak bez pokročilejší digitalizace se v následujících letech bezesporu neobejdete.

V těchto dnech na projekty digitalizace navíc mohou malé a střední podniky čerpat zajímavou dotaci – malé podniky ve výši 40 % a střední podniky ve výši 30 %, přičemž minimální výše poskytované dotace je vždy 250 000 Kč.

Jak digitalizovat podnik

Většina výrobních podniků dnes již nějakým způsobem digitalizace využívá, a to například v podobě bezpapírového oběhu dokumentů nebo systémů typu CRM nebo ERP. Dnešní technologie toho však podnikům přináší mnohem více, pojďme se na ně podívat.

1

Sledování, predikce a minimalizace hrozeb ve výrobě

 

✔️ Nejpokročilejší softwary

 

U výrobních podniků se v rámci digitalizace zaměřujeme primárně na vnitropodnikové systémy a jejich vzájemnou integraci. Možná namítnete, že těmito systémy dnes již disponujete, ale jste si jisti, že vám tyto systémy nemohou přinést více?

Systémy pro výrobní podniky se neustále vyvíjí, a tak se nám rozšiřují možnosti, jak kvalitněji sledovat a predikovat dění napříč všemi strukturami podniku, a minimalizovat tak počet neočekávaných situací.

Mít přehled o aktuálním i budoucím dění ve výrobních podnicích není vůbec jednoduché, ale přesto se jedná o zásadní úkol managementu. Proto v GRANTEXU v rámci digitalizace klademe největší důraz na vysoký stupeň integrace celopodnikových systémů, ať už to jsou ERP, MES nebo jiné systémy a jejich nejnovější moduly a nadstavby.

2

Automatizujte logistiku

 

✔️ Robotické logistické manipulátory
✔️ Robotická ramena
✔️ Úklidoví roboti
✔️ Čtecí technologie
✔️ Technologie vybavené umělou inteligencí

Využíváte v logistice nejmodernějších technologií? Dnes si můžete již vybudovat vysoce automatizovaný sklad, a to díky robotickým ramenům, úklidovým robotům a jiným technologiím, které pracují na principech umělé inteligence. Nepostradatelnou součástí moderních skladů jsou například také čtecí technologie na QR, RFID nebo čárové kódy.

3

Sledujte (nejen) energie

 

✔️ Prvky sítě IoT
✔️ Senzory a čtečky
✔️ Dohledové drony

 

Energie aktuálně tvoří v podnicích významnou část režijních nákladů, a tak je vhodné si o spotřebě energií napříč celým podnikem udržovat stejný přehled jako o kterékoliv jiné oblasti. Toho můžete jednoduše docílit prostřednictvím IoT.

Díky IoT můžete zjistit, kde vám v podniku zbytečně utíkají vysoké náklady (např. vysoce energeticky náročné zařízení, nevhodná manipulace s technologiemi nebo špatně těsnící potrubí), ale také včas zabránit znehodnocení vašeho zboží (např. při včasném odhalení nedostatečné teploty ve skladovací místnosti nebo příliš vysoké vlhkosti).

Internet of Things

IoT (Internet of Things) prochází v současní době velkým rozmachem a své specifické využití nachází napříč všemi obory. Umožňuje nám na dálku prostřednictvím aplikace sledovat a řídit vybrané veličiny fyzických zařízení, které jsou pro nás důležité. Kromě sledování energií to může být také teplota v chladicím zařízení, tlak vody v trubkách nebo například lokalizace zboží ve skladu.

Neseme riziko společně s vámi

V GRANTEXU vám pomáháme nejen s komplexním dotačním managementem, ale také s výběrem nejvhodnějších technologií pro rozvoj vašeho podniku. Ve společně realizovaných projektech neseme riziko společně s vámi. Pokud bude žádost o podporu zamítnuta z důvodu formálních či věcných vad, za naše služby nic nezaplatíte.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

David Fedorjak

David je v GRANTEXU obchodním manažerem. Má na starosti soukromý sektor a zaměřuje se tak na komplexní poradenství pro podnikatele firem všech velikostí. Mimo jiné identifikuje vhodné dotační tituly, především týkající se výzkumu a vývoje, digitalizace a úsporných opatření.

Neseme odpovědnost spolu s vámi

Za naše služby nám náleží odměna až po úspěšném získání vaší dotace. Realizujeme proto pouze takové projekty, které mají vysokou šanci na úspěch. Nemarníme zbytečně váš čas a neslibujeme vám nemožné. Naprostá otevřenost je klíčovým pilířem naší spolupráce.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru