Co když vám zaměstnanci způsobí škodu?

Pokud zaměstnanec způsobí škodu svému zaměstnavateli, dle platné legislativy může zaměstnavatel po zaměstnanci požadovat náhradu škody až do výše 4,5 násobku jeho průměrného měsíčního výdělku. Často se však stává, že v případě vzniku takové škody se jedná o poměrně vysoké částky.
Divinova

Veronika Divinová

5. 10. 2020
co-kdyz-vam-zamestnanci-zpusobi-skodu

Pokud zaměstnanec způsobí škodu svému zaměstnavateli, dle platné legislativy může zaměstnavatel po zaměstnanci požadovat náhradu škody až do výše 4,5 násobku jeho průměrného měsíčního výdělku. Často se však stává, že v případě vzniku takové škody se jedná o poměrně vysoké částky.

Pojištění odpovědnosti zaměstnanců za škody způsobené zaměstnavateli, obecně známé jako „pojištění na blbost“, pomáhá minimalizovat negativní finanční dopady takových škod, a to jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.

Takové pojištění kryje například tyto škody:

  • hmotné škody na majetku zaměstnavatele (např. rozbité mobilní telefony nebo jiné předměty svěřené k výkonu práce)
  • finanční škody způsobené zaměstnavateli
  • hmotné škody způsobené třetím stranám a nárokované po zaměstnavateli
  • škody způsobené v souvislosti s řízením motorových vozidel (např. spoluúčast u havarijního pojištění)
  • škody způsobené v souvislosti s řízením pracovních strojů
  • škody způsobené ztrátou svěřených předmětů

V tomto pojištění existují dvě varianty sjednání:

  • pojištění si sjedná sám zaměstnanec
  • pojištění za své zaměstnance sjedná zaměstnavatel formou tzv. rámcové pojistné smlouvy

V řadě případů se stává, že firmy po svých zaměstnancích požadují toto pojištění a nechávají zaměstnance, aby si jej sjednávali individuálně. V takovém případě firma nemá nad pojištěním kontrolu a hlavně nemá kontrolu nad tím, zda zaměstnanec včas uhradil pojistné. Pokud totiž zaměstnanec neuhradí pojistné, dojde k automatickému zániku pojistné smlouvy z důvodu neuhrazení pojistného. Pokud pak dojde ke škodě a pojistná smlouva je již stornovaná, pojišťovna neposkytne pojistné plnění.

Z tohoto důvodu doporučujeme našim klientům sjednávat toto pojištění formou tzv. rámcových smluv, kdy pojistnou smlouvu podepisuje firma (zaměstnavatel) a má tak kontrolu nad:

 

  • tím, kdo je pojištění
  • kdo má jaký limit pojistného plnění
  • kdy bylo uhrazeno pojistné

Tyto tzv. rámcové smlouvy bývají navíc finančně výhodnější než individuální pojištění a bývají také častým a oblíbeným benefitem ve firmách.

V případě zájmu o bezplatnou a nezávaznou nabídku pojištění odpovědnosti zaměstnanců za škody způsobené zaměstnavateli, nás neváhejte kontaktovat.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O PORADENSTVÍ V OBLASTI POJIŠTĚNÍ

Vyplňte formulář a my se vám co nejdříve ozveme zpět. 

    *povinné pole





    Přejít nahoru