Cloudové řešení jako jeden z kroků k digitální transformaci firem

Digitální transformace podniku a využití cloudového řešení představuje proměnu vašeho podnikání do moderního digitálního věku. Navíc lze digitální transformaci firem podpořit z národních dotací. Co to technologie cloudu je a jaké může mít přínosy jsme pro vás shrnuli v dnešním příspěvku.
Divinova

Veronika Divinová

11. 1. 2022
concept-solution-domino-effect-slightly-de-focused-close-up-shot-selective-focus

Jednou z hlavních aktivit v rámci programu Digitální podnik, kde budete moci získat až 50 % nejen na přechod na cloudová řešení, je i jejich provoz.

I v dnešní době jsou informace o potenciálu cloudových službách rozmlženy a mnoho firem řeší dilema, zda provést či neprovést migraci (přesun) ze serveru do cloudu. Velice častým důvodem je nedostatek informací, neznalost, strach z přechodu či změny. Cloudové řešení představuje inovativní proces a je jedním z kroků k digitální transformaci firem.

 

Zejména kvůli home office, online sdílení dat, přechodu na nové procesy a nutnosti pracovat z více zařízení se cloudové řešení stává čím dál tím častějším. Nejen  současná pandemická situace, ale i priority EU a České republiky v podpoře firem vytváří tlak na digitalizaci a tento vliv se promítá i do problematiky outsourcování datové infrastruktury. Připravte svou firmu na budoucnost….

CO TO JE CLOUD?

Cloud představuje outsourcovanou podobu infrastruktury. Přestože cloudové prostředí je považováno za nefyzické prostředí, ve skutečnosti jsou cloudy datová centra, která si můžete představit jako velké množství vysoce výkonných zabezpečených serverů, které jsou vzájemně propojeny. V těchto centrech jsou virtuálně rozděleny cloudy, které jsou pronajímány jako prostor klientům.

 

CO CLOUD DĚLÁ?

V podstatě cloudové řešení může zcela nahradit serverové řešení, které nyní každá firma využívá.

Jedná se o virtuální prostor, který slouží nejen pro ukládání dat a souborů, ale i programů od office až po robustní ERP systémy velkých firem.  Stejně jako na serveru, můžete v cloudu spustit program a přímo v něm pak pracovat, aniž byste poznali rozdíl.

 

JAK SI „POŘÍDÍM“ CLOUDOVÉ ŘEŠENÍ?

Cloud se kupuje jako „služba“, klient platí pravidelný poplatek za licenci, která mu umožňuje přístup k datovému úložišti. Tato licence je škálovatelná a její součástí je veškerá serverová podpora. Neplatíte náklady na jednorázové investice do infrastruktury, IT zaměstnanců, obnovy systémů, její zabezpečení a další náklady, platíte pouze za to co využíváte v parametrech, které potřebujete. Přesun z fyzických serverů na cloud se nazývá migrace.

 

JAK SE DO CLOUDU DOSTANU?

Do cloudu se dostanete jako do serveru, tedy přes přihlášení a zabezpečení, ale navíc odkudkoliv a kdykoliv chcete, omezuje Vás pouze jediná věc a tou je přístup k internetu.

 

JE POUZE JEDEN CLOUD?

Cloud je nakonec vždy fyzický, a proto existuje velké množství poskytovatelů cloudových řešení, od největších s celosvětovým působením, jako je Google a AWS (Amazon) až po menší poskytovatele, kteří poskytují své služby v místě, kde jsou datová centra umístěna.

 

Cloudů je tedy „mraky“ po celém světě. Najdete poskytovatele, kteří např. ručí za to, že vaše data budou uložena pouze v cloudu, který je v konkrétní zemi, v EU, nebo mimo ni. S tím pak souvisí zákony a podmínky ochrany.

 

KDY SE ZAMYSLET NAD PŘECHODEM „DO CLOUDU“?

  1. Čekají vás investice do serverových řešení, nebo jejich obnova v částce od 250 tis. Kč.
  2. V případě, že firma rychle roste, počtem zaměstnanců, provozoven, zakázek, objemů dat.
  3. Chcete propojit na sobě dosud nezávislé systémy a SW do jednoho a data nejen ukládat, ale i analyzovat.
  4. Potřebujete sdílet informace a komunikovat se všemi zaměstnanci, zákazníky a obchodními partnery kdykoli a odkudkoli.
  5. Potřebujete, aby měli zaměstnanci vzdálený přístup do programů a prostředí.
  6. Digitalizujete další části firemních procesů, rozšiřujete programové vybavení.
  7. Zatěžuje vás správa IT systémů, serverů, nemáte stabilní  IT tým, nebo neodpovídá rostoucím požadavkům.
  8. Řešíte problémy s bezpečností dat, zálohováním, dohledem a funkčností systémů 24/7.
  9. Chcete posunout firmu na vyšší úroveň a rozšířit své působení na trhu, expandovat do zahraničí.

PŘÍNOSY CLOUDOVÉHO ŘEŠENÍ PRO VAŠÍ FIRMU:

  • Snížíte provozní náklady (IT team, údržba technologie, energie).
  • Místo investice do serverů je můžete využít k nákupu SW a systémů, které vás dále posunou v oboru.
  • Zvýšíte bezpečnost dat.
  • Udržíte krok s konkurencí a s vývojem na trhu.
  • Dostanete firemní procesy pod kontrolu.
  • Přilákáte a udržíte kvalitní zaměstnance.
  • Pochopíte firemní data hlouběji a snadněji.
  • Zjednodušíte i urychlíte procesy napříč firmou.

Pokud byste měli jakékoliv další dotazy, neváhejte se na nás obrátit.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O DOTAČNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru