Aktuality v pracovním právu a právu sociálního zabezpečení

Rok 2022 přinesl několik zajímavých změn v oblasti pracovního práva a práva sociálního zabezpečení. Proto vám přinášíme přehled o novinkách, o kterých byste měli vědět.
Divinova

Veronika Divinová

11. 1. 2022

Rok 2022 přinesl několik zajímavých změn v oblasti pracovního práva a práva sociálního zabezpečení. Proto vám níže přinášíme přehled o novinkách, o kterých byste měli vědět.

 

 

VYŠŠÍ MINIMÁLNÍ MZDA

 

Od 1. ledna 2022 se zvyšuje minimální mzda, a to o 1 000 Kč na 16 200 Kč za měsíc pro zaměstnance se stanovenou týdenní pracovní dobou 40 hodin. Minimální hodinová mzda vzroste z 90,50 Kč na 96,40 Kč.

 

OTCOVSKÁ DOVOLENÁ

 

Dále se od 1. ledna 2022 se prodlužuje délka placené otcovské dovolené. Nově je možné jí čerpat v délce dvou týdnů, tedy ve dvojnásobné délce. Nadále však platí, že otcovskou nelze přerušovat, je nutné ji vyčerpat v celé délce. Po dobu otcovské dovolené se vyplácí dávka otcovské poporodní péče. O výplatu této dávky je potřeba požádat správu sociálního zabezpečení, a to prostřednictvím formuláře Žádost o dávku otcovské poporodní péče (ePortál ČSSZ (cssz.cz)). Základní podmínkou je účast otce na nemocenském pojištění. Nejpozději si lze otcovskou vybrat šest týdnů od narození potomka, pokud nenastanou zvláštní okolnosti, které upravuje zákon.

 

PRÁVA A POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE V SOUVISLOSTI S EXEKUČNÍM ŘÍZENÍM

 

Došlo rovněž k důležitým změnám došlo v občanském soudním řádu a exekučním řádu. Plátce mzdy (zaměstnavatel) má nově vůči povinnému (zaměstnanci) nárok na paušálně stanovenou náhradu nákladů, které mu vznikly za kalendářní měsíc, v němž provádí ze mzdy povinného srážky. Náklady plátce mzdy se nově považují za náklady výkonu rozhodnutí. Zmíněná náhrada se bude uspokojovat před všemi ostatními pohledávkami z první třetiny a plátce mzdy si ji odečte z toho, co má být po provedených srážkách vyplaceno oprávněnému. Pokud tak neučiní, jeho právo na náhradu tím zanikne. Paušálně stanovené náhrady nákladů stanoví ministerstvo spravedlnosti vyhláškou na částku 50 Kč měsíčně.

 

OŠETŘOVNÉ

 

Okruh ošetřujících osob se u krátkodobého ošetřovného rozšiřuje. Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění kompenzující výpadek příjmu při krátkodobé péči o blízkou osobu. Dosud mohli čerpat ošetřovné pro péči o osoby starší 10 let jen členové společné domácnosti. Od 1. ledna 2022 mohou pečovat i příbuzní mimo společnou domácnost:

  • v linii přímé, tedy předci nebo potomci (rodiče, prarodiče, děti, vnoučata a další),
  • sourozenci, a to jak „plnorodí“ (s oběma shodnými rodiči), tak „polorodí“ (s jedním shodným rodičem),
  • manžel či manželka, registrovaný partner či registrová partnerka,
  • rodiče manžela (manželky) či registrovaného partnera (registrované partnerky).

Věříme, že pro vás byly tyto informace užitečné a budeme vám nadále přinášet zajímavé novinky a postřehy nejen z pracovního práva. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit.

Chcete být i nadále v obraze? Sledujte nás.

Divinova

Veronika Divinová

Veronika pro vás pravidelně připravuje newslettery s novinkami nejen ze světa dotací, ale také z oblasti daní, účetnictví, práva, pojištění nebo auditu. Píše a publikuje články a spravuje sociální sítě.

MÁM ZÁJEM O PRÁVNÍ PORADENSTVÍ

Vyplňte formulář a my se vám ozveme zpět co nejdříve.

    *povinné pole





    Přejít nahoru